Vlaščani i Kovačevčani oduševili Bugare

Vlaščani i Kovačevčani oduševili Bugare

Iako se letnji festivali folklora širom Evrope održavaju sa manjim brojem učesnika  nego što je uobičajeno jer je još uvek prisutna nestabilna epidemiološka situacija prozrokovana koronavirusom, ipak bugarski grad Mezdra okupio je veliki broj ansambala.

U gradu sa oko dvanaest hiljada stanovnika, koji se nalazi u severozapadnom delu zemlje i udaljen je 97 kilometara od Sofije, proteklog vikenda nastupila su i  kulturno – umetnička društva “Šumadija “ iz Vlaške i “Ljubomir Ivanović Gedža” iz Kovačevca. Da među kulturno- umetničkim društvima u Mladenovcu valdaju dobri odnosi najbolji pokazatelj su i nastupi u Bugarskoj za koje je KUD “Šumadija” inicirao zajedničku turneju sa Kovačevčanima, a nedavno je u selu Vlaška održan i koncert prijateljstva na kojem su nastupila sva mladenovačka društva kao i KUD “Kosmaj “ iz Sopota.

Kad je reč o nastupima u Bugarskoj, KUD “Šumadija” i KUD “Ljubomir Ivanović Gedža” od 18 do 21. jula predstavili su se u četiri mesta Vračanske oblasti, da bi na završnoj večeri nastupili na gradskom trgu  u centru Mezdre pred oko hiljadu i petsto gledalaca. Pored ova društva koja su predstavljala Srbiju, učestvovali su i ansambli sa Filipina, Tajlanda, Meksika, Urugvaja, Ukrajine, Albanije, Rumunije, Mađarske kao i domaćin festivala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *