U Velikoj  Ivanči održana manifestacija “Igrale se delije” (video)

U Velikoj Ivanči održana manifestacija “Igrale se delije” (video)

U Velikoj Ivanči održana je tradicionalna kulturno-sportska manifestacija” Igrale se delije” koja je pokrenuta  pre sedam godina na  inicijativu Crkvene opštine , odnosno tadašnjeg paroha Ivana  Nenadovića i gradske opštine Mladenovac. Manifestacija koja se održava u porti crkve Svetog velikomučenika Dimitrija i u školskom dvorištu isturenog odeljenja OŠ  „Kosta Đukić” ima za cilj da sačuva uspomenu na Milorada M. Petrovića Seljančicu, pesnika , prevodioca, učitelja i ratnika koji je 1875 godine rođen u ovom selu.

Petrovićevi  pesma “Igrale se delije nasred zemlje Srbije”  za koju je 1911. godine muziku napisao kompozitor Božidar Joksimović  još uvek traje  na muzičkoj i pesničkoj sceni  Srbije, a tome doprinos daje i udruženje iz Velike Ivanče koje je organizator  manifestacije u okviru  koje  je pre pet godina pokrenuto i štampanje pesničkog zbornika koji se tematski oslanja na stihove pesama Milorada Petrovića Seljančice.

Na ovogodišnji pesnički konkurs nazvan “Sve dok je tvoga blagog oka”  prijavilo se 106 pesnika , pristiglo je 311 pesama, a žiri je za pobedničku pesmu proglasio “Larinu pesmu “ autorke Vesne Radović iz Beograda. U kategoriji srednjoškolaca pobedila je Nevena Mijailović, učenica Prve kragujevačke gimnazije, dok je u konkurenciji osnovaca među  sedamnaest  autora pobedila Nevena Petković  učenica OŠ  “ Olga Milošević” iz Smederevske Palanke. Poetsko veče održano u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija upotpunjeno je i promocijom zbirke pesama “Mali priručnik za čuvanje duše” autora Dušice Radosavljević iz Mladenovca.

 Kad je reč o muzičkom delu koji je održan u prepunom školskom dvorištu ,on je protekao u nastupima kulrurno umetničkih društava “Abrašević” iz Čačka, “Janko Katić “ iz Mladenovca, KUDA “Fabrike rezanog alata” iz Čačka i vokalne solistkinje Teodore Kovačević.  Sportski deo obeležilo je nadvlačenje konopca  i turniru u malom fudbalu na kojem  trijumfovala ekipa SC Mihajlović Strelište koja je u finalu savladala ekipu Beli rezultatom 5:2.

U ime gradske opštine Mladenovac, prisutne posetioce manifestacije, učesnike sportskog , muzičkog i pesničkog programa pozdravio je predsednik Vladan Glišić  koji je između ostalog rekao:

-„Zadovoljstvo mi je što smo opet zajedno na ovom mestu, gde nas je okupio naš veliki pesnik, učitelj i rodoljub Milorad Petrović da uživamo u pesmi, i igri i veselju.

Velika Ivanča i njeni meštani žele da pokažu koliko su ponosni na svog čuvenog zemljaka, i kao gostoprimljivi i dobri domaćini daju primer kako se kroz duh zajedništva jednog naroda čuvaju njegove najveće vrednosti.

Taj duh koji okuplja sve generacije u selu i njihove goste iz drugih mesta, Seljančica je iznedrio u svojim pesmama, koje žive i danas. Nekada su vodile srpske ratnike da osvajaju svoju slobodu, danas ih srpska mladost peva da se čuju do svih naših sela i gradova, i podseća nas da ne zaboravimo na stare staze i puteve slobode.”

Nakon završetka oficijalnog dela programa, uz pesmu i igru posetioci i učesnici manifestacije nastavili su druženje u školskom dvorištu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *