U Velikoj Ivanči održana manifestacija „Igrale se delije“ (video)

U Velikoj Ivanči održana manifestacija „Igrale se delije“ (video)

U Velikoj Ivanči održana je tradicionalna kulturno-sportska manifestacija” Igrale se delije” koja je pokrenuta pre devet godina na inicijativu Crkvene opštine , odnosno tadašnjeg paroha Ivana Nenadovića i gradske opštine Mladenovac. Manifestacija koja se održava u porti crkve Svetog velikomučenika Dimitrija i u školskom dvorištu izdvojenog odeljenja OŠ „Кosta Đukić” ima za cilj da sačuva uspomenu na Milorada M. Petrovića Seljančicu, pesnika , prevodioca, učitelja i ratnika koji je 1875 godine rođen u ovom selu.

Petrovićevi  pesma “Igrale se delije nasred zemlje Srbije”  za koju je 1911. godine muziku napisao kompozitor Božidar Joksimović  još uvek traje  na muzičkoj i pesničkoj sceni  Srbije, a tome doprinos daje i udruženje iz Velike Ivanče koje je organizator  manifestacije u okviru  koje  je pokrenuto i štampanje pesničkog zbornika koji se tematski oslanja na stihove pesama Milorada Petrovića Seljančice.

Ovogodišnju manifestaciju obeležili su turnir u malom fudbalu čije će se finale odigrati naknadno zbog kiše koja je padala tokom završne večeri, takmičenje u nadvalčenju konopca, izložbe ćilima, kolačarskih torbi i traktora.

U muzičkom programu nastupila su kulturno umetnička društva „Janko Katić 1896“ iz Mladenovca, „Šumadija “ iz Vlaške kao i KUD „Avalski Cevet“ iz Pinosave.

Prisutne je na početku muzičkog programa pozdravio Vladan Glišič, predsednik Gradske opštine Mladenovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *