Plivalo se za Časni krst na Markovačkom jezeru

Plivalo se za Časni krst na Markovačkom jezeru

Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je sedamnaesti put na Markovačkom jezeru u Mladenovcu. Pored mnoštva prijavljenih, odabrano je nešto više od 200 učesnika. Кarakteristika ovog sabranja od samog početaka je da su svi učesnici pobednici, nema trke, jer se do Hrista stiže samo u trci sa samim sobom. Među učesnicima je bilo žena i dece, a najmlađi učesnici su bili pretškolskog uzrasta.

Кao i prethodnih godina prvo kupanje u novoj godini bilo je na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog od strane starešine bratstva „Vožd“ Dejana Lazarevića (pokretača i organizatora događaja). Na Bogojavljenje, u podne je održan moleban koji su služili protojerej Spasoje Marković i jerej Marko Jeftić, a potom su učesnici poneli Кrst do mesta gde se plivalo. Otac Spasoje je biranim rečima pozdravio plivače, upoznao ih sa značajem praznovanja Bogojavljenja i ukazao na važnost koju ovaj praznik ima u životima svih pravoslavnih hrišćana. Poseban osvrt je bio na činjenici da kada smo sjedinjeni sa Hristom zakoni stvorene priode više ne vladaju nad nama.

Pored Mladenovčana, među plivačima su bili i pripadnici elitnih jedinica MUP-a Srbije, Vojske Srbije, kao i članovi mnogih otačastvenih udruženja. Ove godine vremenski uslovi su bili jako povoljni, s obzirom na to da jezero nije bilo zaleđeno kao prethodnih godina. Svi učesnici su dobili blagoslov od sveštenika, zatim su prešli put od 33 metra, tri puta se pogruzili u jezeru i celivali Časni krst, koji je sve vreme u hladnoj vodi držao Dejan Lazarević. Na kraju su svim učesnicima dodeljene su zahvalnice i medalje, a bratstvo hrama Uspenja Presvete Bogorodice obezbedilo je prigodne darove.

Mladenovac Uživo zahvaljuju na ustupljenom tekstu svešteniku Marku Jeftiću i slikama sa FB stranice Hram Uspenja Presvete Bogorodice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *