Održana promocija knjige „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica“ (video)

Održana promocija knjige „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica“ (video)

U mladenovačkom muzeju otvorena je izložba slikara i dizajnera Modraga Vartabedijana Varte (Mladenovac, 23. maj 1933 — Beograd, 8. septembar 2009) kojoj je prethodila promocija monografije „Modrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica“ čiji je autor njegova ćerka Anamarija Vartabedijan. Izdavač monografije je Gradska opština Mladenovac.

Na promociji su govorili Radiša Katić, kustos Muzeja Mladenovac, likovni kritičar Radiša Marinković, publicista Slavomir Vojinović i Anamarija Vartabedijan.


Monografija „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica” posvećena je slikaru, grafičaru, dizajneru i profesoru, a izašla je povodom 90 godina od njegovog rođenja, sa željom da se prikaže svaki segment Vartinog izuzetno bogatog stvaralačkog opusa, kao i razdoblje u kome je stvarao.
Nakon promocije, otvorena je izložba slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana.


Vartina izložba u Muzeju Mladenovca osmišljena je kao mala retrospektiva na kojoj je predstavljeno 18 slika iz perioda od 1983. do 2009. godine iz ključnih faza njegovog umetničkog rada u tehnici vartagrafije, suvog pastela, ulja na platnu ili akrilika na platnu. Izložene slike su u vlasništvu institucija ili privatnom vlasništvu na području Gradske opštine Mladenovac, što čini ovu izložbu specifičnom i neponovljivom. Izloženi su i radovi iz oblasti grafičkog dizajna i ilustracije, izbor knjiga koje je umetnički opremio i oblikovao, ali i dizajn kataloga za Likovnu koloniju Mladenovac čiji je bio predsednik saveta 10 godina.
Autor postavke je Anamarija Vartabedijan, a izložba će biti otvorena za posetioce do 10. septembra.

Foto: GO Mladenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *