Na putu za mladenovačko fudbalsko sutra

Na putu za mladenovačko fudbalsko sutra

U godinu jubileja ili stoleće postojanja najstariji mladenovački fudbalski ligaš zakoračiće kao zonaš koji je prethodnu takmičarsku sezonu završio na šestom mestu četvrtostepenog ranga takmičenja.

Kako se 1924. godina zvanično uzima za godinu osnivanja kluba sa Seltersa , iako se po istorijskim spisima prva lopta u Mladenovcu zakotrljala 1919. godine,  a prva utakmica odigrana godinu dana kasnije na igralištu Sajmište (odigrali MSK- Mladenovalčki sportski klub i palanački PSK) koje se nalazilo na ledini nekadašnje stočne pijace, onda se može konstatovati da Mladenovčani pripremaju stotu svećicu slavljeniku koji je prošao „sito i rešeto“ na terenima širom Srbije.

U istom rangu takmičenja, različito teritorijalno smešteni igraće u narednoj sezoni i kroz istoriju uspešniji klubovi od OFK Mladenovca, jer  Mladenovčani  ipak ne mogu da se porede sa Borom koji je sedamdesetih godina igrao elitni rang,  bio finalista Kupa desetomiloionske države i učesnik Kupa Kupova, sa kraljevačkom Slogom koja je iznedrila ogroman broj reprezentativaca (Luković, Dmitrović, Kovačević, Gobeljić…), ali ni sa borčanskim BSK-om (trideset dve pobede u najeelitnijem rangu) ili možda zaječarskim Timokom  koji je dobio novi stadion vredan 28 miliona evra sa osam hiljada sedećih mesta.

OFK Mladenovac je odavno klub na „respiratoru“. Fudbalsko bitisanje od danas do sutra oslikava se u ruini od stadiona koji tek od nedavno pripada SC „Ljubomir Ivanović Gedža“, ali i u tome što je malo ko želeo da radi na ličnoj edukaciji i to prenese na rukovođenje klubom.

U  savremenom fudbalu, upravljanje talentima igra ključnu ulogu. Pa, tako i neko u OFK Mladenovcu treba da otkrije fudbalske talente, radi na njihovom usavršavanju  i  obavlja transferne pregovore.

Upravljanje timom uključuje stvaranje harmonije i efikasnog timskog rada, podsticanje motivacije igrača,

postavljanje prioriteta  i jasnih ciljeva. Nažalost U OFK Mladenovcu odavno niko ne zna za jasne ciljeve i to traje ne od pre godinu ili dve, već je reč o čitavoj deceniji.

Proteklu sezonu je obeležio istorijski minimum kad je u pitanju poseta na gradskom stadionu Selters. Tužno ali istinito da neke koji su branili boje kluba u prvenstvenim utakmicama za bodove nisu gladeli ni  ukućani jer kako drugačije objasniti posetu od dvanest Mladenovčana na jednoj od poslednjih prošlosezonskoih  utakmica.

I, gle čuda. Zagovornici teorije da u klubu pravu šansu nisu do sad dobijala mladenovačka deca jer su ih navodno „gušile fudbalske legije stranca“  ostadoše nemi. Možda zato što ti njihovi „fudbalski proizvodi“ karijeru nastavljaju u Ralji ili  Rušnju (Prva beogradska liga)  i niko se o njihov kvalitet ne otima da bi zaigrali u višem rangu takmičenja.

Fudbal u kojem bodovi vrede koliko kosačica za održavanje seoskih igrališta, odavno je „provaljen“  pa zato možda i nije slučajno da po propozicijama FSS klubovi do republičkog ranga takmičenja imaju edukovane sportske direktore koji su u obavezi da poseduju A licencu što je osnovni kriterijum za rad sa mlađim uzrastima do republičkog ranga. Ti isti u mogućnosti su da budu pomoćni treneri zaključno sa Prvom ligom Srbije  i vode ekipu u republičkom rangu. Sve ostalo je farsa i nažalost dezavuisanje sportske javnosti sa samozvanim zvanjima .

Aktuelna uprva uzela je u ruke  prošle sezone „vruć krompir“ . I dok je „gorelo“ urađeno je dosta toga dobrog, pre svega to se odnosi na sređivanje klupskih prostorija  što je nastavljeno i ovih dana. Međutim do dana današnjeg javnost nema potpuni uvid kako se prethodnih godina trošio novac. Činjenica je da se 112 hiljada evra od transfera Alekse Terzića iz Crvene zvezde u Fiorentinu istopilo. Sagorelo je u buktinji raznoraznih dugova na osnovu brojnih tužbi, čak i igrača čiji učinak ne pamte ni najbolji poznavaoci mladenovačkih fudbalskih dešavanja. Međutim bilo je tu i „kusura“ pa, gde je on zalutao?

Gradska opština Mladenovac odredila je za ovu godinu da se OFK Mladenovac pomogne sa blizu šest milona dinara. Uplaćena su dva kvartala namenjena za mlađe kategorije, ali treba biti i konkretan-iz tog iznosa isplaćuju se igrači i stručni štab. Novca nikad dosta, neko u Srbiji plaća manje, neko više, međutim treba imati na umu da je reč o četvrtoligašu koji je u pripremnom periodu prošle sezone primio čak osam golova od omladinaca Crvene Zvezde. Neko u šali, ali nažalost ima i zbilje, konstatovao je da su roditelji onih koji su postigli osam golova platili da bi njihova deca igrala , dok je Mladenovčane za primljenih osam komada neko naknadno nagradio kroz plate ili honorare. Jedni su karijeru nastavili u Grafičaru koji je igrao baraž za Suprerligu Srbiju a drugi su svoju svetlu  fudbalsku budućnost ugledali u Rušnju…

Nažalost mladenovački fudbal još uvek bitiše na temeljima čuvenog lokalnog rekli –kazali,  kafanskog patentiranja usne školjke da bi se bolje načulo izgovoreno za susednim stolom u lokalnom kafiću ono što treba proslediti brzinom vetra, pokazivanjem SMS ili viber prepiski.

Ljudima koji su prihvatili da vode klub treba u narednom periodu dati punu podršku, ali potrebno je načiniti brojne rezove ne bi li se videla svetlija fudbalska budućnost.

 Čuveni nemački filozof Imanuel Kant  izgovorio je svevremensku misao iz koje bi se moglo dosta toga naučiti i kad je reč o trenutnom stanju unutar mladenovačkog fudbalskog okruženja pa i  ovde izrečenog-   Imajte malo strpljenja – tračevi nisu dugog veka. Istina je dete vremena – zato će se pre ili kasnije pojaviti i stati u vašu odbranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *