Mladenovački stadion „Selters“ u raspadu

Mladenovački stadion „Selters“ u raspadu

Dok se  širom Srbije grade novi ili renoviraju postojeći stadioni, mladenovački “Selters“ sve se više urušava i gubi na bezbednosti. Od nedavno na delu zapadne tribine nalaze se trake upozorenja, dok predstavnici redarske službe tokom odigravanja utakmica usmeravaju publiku u pravcu stepeništa koje je takođe nagrizao zub vremena.

Stadion „Selters“ izgrađen je angažovanjem članova uprave nekadašnjeg FK „Jedinstva“ (kluba koji se 1962. godine fuzionisao sa mladenovačkim „Metalcem“ i tako nastao današnji OFK Mladenovac) i inženjera Milete Radosavljevića. U funkciju je pušten 1955. godine, ali zanimljivo je da ga je od samog čina svečanog otvaranja pa do danas pratio splet nekih nepredviđenih okolnosti. Na sam dan kad je bila zakazana mladenovačka fudbalska fešta povodom otvaranja novog stadiona, stariji ljubitelji fudbala pod Kosmajem pamte da se tog 3. avgusta 1955. godine izlila obližnja rečica Lug i unapred zakazan susret sa begradskom Crvenom zvezdom  predvođenom Rajkom Mitićem, Vladimirom Bearom, Brankom Stankovićem, Borom Kostićem, Ivanom  Toplakom… umesto na novom terenu  odigran je na igralištu „Sajmište“.

Kapacitet stadiona je 1950 mesta, iako se na njemu  početkom dvehiljadite godine kad je OFK Mladenovac prvi put postao drugoligaš smestila još koja hiljada ljubitelja fudbala jer su iza golova bile podignute mreže čime je bio povećan kapacitet zbog velikog interesovanja i priliva gledalaca posebno iz obližnjih gradova.

Prva međunarodna prijateljska utakmica na „Seltersu“ odigrana je 28. jula 1970. godine između OFK Mladenovca i Spartaka iz Trnave, koji je samo godinu dana pre gostovanja u Mladenovcu poražen u polufinalu Kupa evropskih šampiona od Ajaksa (2:0, 0:3). Na stadinu „Selters“ godinama se održavao slet povodom obeležavanja Dana mladosti  koji je okupljao veliki broj posmatrača i učesnika muzičko scenskog programa, a takođe pamte se i bokserski mečevi poput onog između Mladenovca i Novog Pazara kad je izgledao prepun kao kutija šibica.

Već duži niz godina, GO Mladenovac suočena je sa imovinsko pravnim odnosima kad je u pitanju stadion za koji se mora istaći da se nalazi na izuzetno pristupačnoj putnoj deonici i u blizini Instituta za rehabilitaciju Selters. O obećanjima ne treba trošiti reči jer su napunjene kartice video snimcima, istrošeni toneri i izmorene tastature od kucanja o bliskoj i svetloj budućnosti mladenovačke sportske infrastrukture.

Da li je kucnuo čas da istini pogledamo u oči i udruženim snagama potražimo pomoć kako od čelnika Grada Beograda, tako od Ministarstva sporta i omladine ili Ministrstva građevine, saobraćaja i infrastrukture? Može li izgradnja novog stadiona koji će ostati pokolenjima udružiti sve Mladenovčane bez obzira na stranačku ili navijačku pripadnost?

Tekst: D. Nilkolić

Foto: Privatna arhiva Slobodan Stanković, Slobodan Delić i Nebojša Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *