Golom Davida Stevanovića u nadoknadi vremena OFK Mladenovac savladao Poštar Zvezdaru 1:0 (video)

Golom Davida Stevanovića u nadoknadi vremena OFK Mladenovac savladao Poštar Zvezdaru 1:0 (video)

Igrao se i igraće se fudbal na mladenovačkoj Selters poljani, ali ovog četvrtog septembarskog dana kao da je duh neprevaziđenog triler majstora Alfreda Hičkoka nadleteo podkosmajsku varoš i za završni rol odabrao beka domaćeg tima Davida Stevanovića.  Filmsko trilerski elementi  ili životno karmički gde svako delanje pokreće lanac uzroka i posledica poigrali su se baš sa Stevanovićem koji je postao heroj dok je  golmanu gostiju Fenk Teodoru  dodeljena uloga tragičara jer je lopta odsela iza njegovih leđa u petom minutu nadoknade vremena iako je do tog momenta kako sigurnim intervencijama tako i perfidnim provokacijama dovodio do ludila igrače i navijače domaćeg tima. Mladenovac je uknjižio treću uzastopnu pobedu na Seltersu i to posle mnogo muka iz akcije od koje se mogao očekivati samo centaršut u šesnaesterac, ali ne i lopta koja će direktno zvršiti u mreži.

Stevanović je doneo pobedu golom iz centaršuta a ne iz direktog udarca na gol. Na kraju to za Mladenovčane izgleda lepše i slađe, a za protivnika koji se branio, primenjivao striknu markaciju na sredini terena tragično i teško do fudbalskog bola što je kulminiralo po završetku susreta kad je došlo do nemilih cena ispred svlačionice jer „poštari“  nikako nisu mogli da se pomire sa činjenicom da su sve ono što su natočili u 90+5 minuta prosuli kad se tome niko nije nadao.

Mladenovčani su od prvog momenta imali terensku inicijativu, posed apsolutno na svojoj strani, nekoliko izglednih prilika,  međutim nedostajala je dubina, jednostavnost i smirenost ispred golmana koji je u nekoliko navrata odlično intervenisao i potpuno gospodario kad je reč o visokim loptama. Kostiću, Krstiću, Filipu Stevanović, Tešiću… ne može se bilo šta prigovoriti kad je reč o voljnom momentu, ali ni sreća nije bila njihov saveznik u situacijama kad se očekivalo da bude materijalizovano posle dobro odigranih kombinacija bez previše „carinjenja“ lopte, nego jednostavnih i konkretnih akcija.

Zvuči paradoksalno, ali i to je činjenica koja nije mogla izmagliti iz novinarske beležnice. Gosti nisu uputili nijedan udarac u okvir gola, ali su propustili kolosalnu priliku da dođu u vođstvo u 70 minutu kad je rezervista Matić katastrofalno pogrešio na sredini terena. U krugu koji obeležava centar, u polju protivnika poslao je  kratku poprečnu loptu i njom častio gostujućeg napadača Nemanju Šegrta koji je krenuo ka golu Mladenovčana, zaobišao Borikića, ali u odsudnom momentu  umesto da uputi udarac krenuo je driblingom da nadmudri golmana Đorđevića koji je odlićno zatvorio ugao i primorao ga na kasni i neprecizni udarac iznad gola.

Gosti su u 89.minutu ostali sa igračem manje jer je štoper Lazić dobio drugi žuti kartona. Od tog momenta „krali su vreme“, odugovlačili sa vraćanjem lopte u igru, maratonski vršili izmene  i onda kao osveta taktiziranju stigao je u petom minutu nadoknade gol niotkuda .

Mladenovac je zaslužio pobedu jer je bio dominantniji i to se teško može osporiti. Ovakvim pristupom igi možda se učini i nešto više od same ligaške konkurentnosti. Usponi i padovi su sastavni deo prvenstvenog ciklusa, ali neophodno je u organizacionom i sportsko kulturnom pristupu povratiti ugled nekadašnjeg drugoligaša koji je vojevao bitku za bodove na Čairu, pod krupevačkom  Bagdalom, stadionu subotičkog Spartaka, Metalca , lučanske Mladosti…. Bio je i domaćin klubovima koji nedre reprezentativce i internacionalce i zato je bitno nekima koji su „preskakali fudbalske razrede“, nikad zaigrali na sceni saveznog ranga objasniti da je sastavni deo igre i kontrola emocija. Ma, koliko bili isprovocirani od protivničkih igrača, nedopustivo je nasedati i na primitivizam navijača koji su zaboravili da se ljubav prema klubu ne ističe tako što će uvredama iznad ili u blizini restriktivnog prostora dolivati ulje na vatru,  kumovati nemilim scenama koje se u blažoj varijanti nazivaju koškanjem.

Hteli to ili ne, Mladenovčani  su svesni da utakmica koja je trajala 96 minuta može dobiti još jedan nastavak nakon izveštaja delegata Srđana Belovića. Rezultatski ništa nije sporno, međutim događaji ispred svlačionice nakon završetka susreta  mogli bi da „zažuljaju“ i jedne i druge jer primitivizmu ne može i ne sme biti mesta na fudbalskim terenima.

Stadion : Selters. Gledalaca 200. Sudija: Uroš Kapor. Strelac David Stevanović u 90+5 minutu. Žuti kartoni : Borikić i Kostić (OFK Mladenovac),  a Fenk, Lazić,  Rebić i Jaredić (Poštar Zvezdara). Crveni karton: Miloš Lazić (Poštar Zvezdara u 89 minutu).

OFK Mladenovac: Ma. Đorđević, David Stevanović, Mi. Đorđević, Stojanović (od 63 Matić), Borikić, Petrović (od 90. Sokolović), Tešić,  F.Stevanović (od 63. Milovanović), Krstić, Kostić, Matejić.

Poštar Zvezdara: Fenk, Rebić (od 61.Kostić), Skočić, Đurašinović, Lazić, Marković, Stoisavljević, Vasić, Radisavljević (od 90.Jaredić), Janković (od 90. Žebeljan).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *