Debakl mladenovačkih fudbalskih klubova

Prvi novembarski vikend mladenovački ljubitelji fudbala pokušaće što pre da zaborave, ali ako iz njega ne izvuku pouku onda taj “fudbalski Alchajmer” odnosno ubijanje sećanja samo će se ponavljati tako da će problem i dalje širiti kandže kojima će fudbalska igra biti svedena na krpljenje mreže koju i ovako probušenu teško da će imati ko da zakrpi jer će fudbal u Mladenovcu ostati bez igrača i sportskih entuzijasta kojima ponestaje snage da bi uhvatili ritam sa onima koji su po pitanju kvaliteta i organizacije odavno odmakli u odnosu na mladenovačke klubove.

Fudbalsku stvarnost našminkala je liderska pozicija OFK Mladenovca u Zonskoj ligi Beograda, ali ako je pogledamo onakvu kakva jeste bez sjaja sa kojim se šepuri pred drugima i mami poglede dok se u dubinu duše guraju ožiljci i bore onda je govor brojki neumoran u izbijanju stvari na čistac gde je narodski rečeno – Sve jasno kao dan. Svih šest mladenovačkih fudbalskih klubova koji se takmiče u Beogradskim ligama(Rabrovac je bio slobodan) u proteklom takmičarskom kolu doživelo je poraze i primilo čak dvadeset i četiri gola. OFK Mladenovac je kapitulirao po drugi put u ovoj takmičarskoj sezoni jer je minimalnim rezultatom 1:0 poražen u Batajnici od BSK –a 1925 dok su u Prvoj ligi Beograda mladenovački predstavnici drugima služili za popravljanje gol razlike. Selomladenovčani su na drapšinskom igralištu izgubili od Dunavca sa 8:0, Kosmajac je u popodnevnim satima na istom terenu doživeo debakl jer je Vinča još jednom drugima stavila do znanja kako je pretendent za viši rang takmičenja tako da je debitant iz Koraćice poražen 5:0, u Kovačevcu je ispijena još jedna gorka fudbalska pilula a nju je u dušnik domaćinu uguralo Ropočevo koje je slavilo rezultatom 4:1, u kršljanskoj “Dolini šešira” Vinča je nakon pobede od 2:0 nad Kršljanima nastavila mrtvu trku sa Vrčinom dok je jagnjilska Šumadija 1962 poražena u Boleču od istoimenog člana Prve beogradske lige rezultatom 4:1. To što je Fudbalski savez Mladenovca zahvaljujući Fudbalskom savezu Beograda priskočio u pomoć klubovima dodelivši pakete sportske opreme(lopte i mreže) a GO Mladenovac preusmerila novac preko računa Sportskog saveza Mladenovca i svim fudbalskim klubovima platila troškove sudjenja u ligaškim takmičenjima, ako se izuzme trenutni plasman OFK Mladenovca nije donelo pomak u rezultatskom smislu .

Ono što niko ne želi javno da govori a moralo bi da upali alarm kada je u pitanju mladenovački fudbal, to je sve manja zainteresovanost i sve manji broj dečaka u seoskim sredinama koji trče za fudbalskom loptom jer su druge igre poput onih virtuelnih i elektronskih počele da zadaju udarac nekadašnjoj najradosnijoj dečačkoj igri koja je u svakom mladenovačkom sokaku nedrila po jedan talenat. Ne treba zaboraviti i to da je Opštinski gudbalski savez Mladenovca osnovan 1968 godine i da je u sezoni 1993-1994 brojao čak osamnaest aktivnih fudbalskih klubova. U vremenu milonske SFRJ u Beogradskoj zoni takmičilo se pet klubova sa teritorije Mladenovca. Danas se nameće samo jedno pitanje –Kako spasiti mladenovački fudbal?

Dragan N.