Dani slobode u Mladenovcu

Manifestacija „Dani slobode“ koju organizuje grad Beograd i kojom se obeležavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, obeležena je danas i na Spomen česmi „Crkvenac“.
Skupština grada Beograda organizuje Dane slobode od 19. oktobra do 1. novembra. Tokom ovog perioda biće obeleženo 74 godine od oslobođenja Beograda Drugom svetskom ratu i 100 godina od oslobođenja prestonice u Prvom svetskom ratu. Manifestacija se obeležava nizom programa kojima se odaje počast i zahvalnost rodoljubima i saveznicima Srbije u oba svetska rata. Izvršni producent proslave je Omladinsko pozorište „DADOV“.
Danas su na Spomen česmi „Crkvenac“ položeni venci i organizovan dramski program kojim je grad Beograd odao zahvalnost doktorki Elsi Inglis i savezničkom medicinskom osoblju koji su nesebično pružali pomoć srpskim vojnicima i stanovništvu u Prvom svetskom ratu.
Vence na spomen česmu su položili Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika, predstavnici Minstarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac.
Kako je, između ostalog, rekao Denis Kif, ambasador Velike Britanije, jedna od prvih priča koje je čuo po dolasku u ambasadu u Beograd je ona o snažnim vezama između Velike Britanije i Srbije tokom Prvog svetskog rata.
– Priča o više od 600 britanki koje su se odazvale da pomognu Srbiji u jednom od najtežih trenutaka Evrope i sveta. Jedna od prvih bila je doktorka Elsi Inglis. Nadahnuti njenim delima mi smo ambasadorsku rezidenciju u Beogradu nazvali po Elsi Inglis da se humanost koju je pokazala nikada ne zaboravi već da nastavi da nam pokazuje pravac u kojem treba da jačamo prijateljstvo između Velike Britanije i Srbije, a koje traje više od 180 godina. Kao što dobro znate u tih skoro dva veka zvaničnih odnosa bilo je i boljih i ne tako dobrih trenutaka. Ipak sada kada se približava kraj moga mandata u Srbiji više nego ikada verujem da ljudi u Srbiji i Britaniji veruju u naše prijateljstvo i spremni su da rade na njemu. Pre nekoliko dana smo imali u poseti vatrogasce iz Južnog Velsa koji su do sada donirali 26 vatrogasnih vozila i velike količne opreme svojim kolegama širom Srbije s kojim rizikuju svoje živote da bi spasili druge. To jasno pokazuje da je duh doktorke Inglis i dalje snažan u obe zemlje.
Želeo bih da se u ime Velike Britanije i svoje lično ime zahvalim gradskoj opštini Mladenovac i svim njenim stanovnicima, doktoru Vukoviću i njegovoj porodici, Luiz Miler kao i gradu Beogradu i svim građanima Srbije koji su svojim predanim radom sačuvali priču o doktorki Inglis od zaborava – rekao je Kif.
Predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević, istakao je da je po prvi put ove godine grad Beograd doneo odluku da će zajedno slaviti važne datume iz Prvog i Drugog svetskog rata nazvane imenom „Dani slobode“.
– Mi ove dane slobode proslavljamo zajedno sa svojim saveznicima i prijateljima u oba svetska rata. Srbija je u oba rata prolazila kroz najteže trenutke u svojoj istoriji dajući ogromne žrtve. Žrtve koje smo dali nismo dali uzaludno, stvorili smo sa našim prijateljima jedan bolji, lepši i napredniji svet. U najtežim trenucima naše istorije Srbija nije bila sama. Naše žrtve bi bile i veće da nismo imali saveznike u oba rata koji su iskreno bili sa nama. Doktorka Elsi Inglis je jedan od sjajnih primera iz naše istorije i sećajući se nje i medicinskih sestara iz Britanije, trebamo da stvorimo osnov da u budućnosti jačamo veze između naša dva naroda. Verujem da na vama mlađima ostaje jedna lepša i bolja budućnost, čuvajte sve slavne ličnosti iz naše istorije i gradite lepši i pravedniji svet u budućnosti.
Prisutnima se obratio i Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac.
– Poštovani predstavnici Grada Beograda, Vaša Ekselencijo, predstavnici verskih zajednica, poštovani sugrađani. Onako kako su Mladenovac i Beograd upućeni jedno na drugo i povezani u miru, tako su bili ujedinjeni u ratu ali i u oslobođenju. Upravo su ovim putem, od juga ka severu, odavde ka Beogradu, marširali oslobodioci u oba svetska rata.
Nema upečatljivijeg mesta u Mladenovcu od ovoga na kojem se nalazimo. Spomen česma „Crkvenac“ simboliše saradnju Srbije sa saveznicima u borbi protiv zajedničkih neprijatelja. Doktorka Elsi Inglis i medicinsko osoblje koje je lečilo srpske vojnike i civile od pegavog tifusa, po humanosti, dobročinstvu i čovekoljublju, predstavljaju jednu od najsvetlijih tačaka 20. veka u celoj Evropi.
Mladenovčani su kraj Prvog svetskog rata dočekali 31. oktobra 1918. godine kada su trupe vojvode Petra Bojovića oslobodile grad, da bi samo sedam dana kasnije ušle i u prestonicu i nastavile dalje napredovanje preko Save i Dunava. Tada su meštani naše varoši mislili da se takvo stradanje više neće ponoviti u 20. veku, da je čovečanstvo nešto naučilo, ali dve decenije kasnije svet je ušao u novi rat.
Nakon četiri godine, jedinice Prvog proleterskog korpusa i snage Crvene armije pod komandom generala Ždanova konačno su oslobodile Mladenovac u noći 12. oktobra 1944. godine. Put ka Beogradu bio je otvoren i prestonica je osam dana kasnije oslobođena.
Spomen česma Crkvenac je najbolji dokaz da i posle 103 godine od dolaska savezničkih medicinskih radnika u ratom i bolešću opustošenu Srbiju, delimo iste vrednosti , vrednosti humanosti i požrtvovanja.
Sloboda je vrednost za koju su ginuli naši i saveznički vojnici u oba svetska rata i iskonski ideal koji povezuje različite istorijske periode. Zato i slavimo ove datume kao događaje koji su doprineli da danas živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji – rekao je Glišić.
Preneto sa sajta GO Mladenovac