Dani evropske baštine u Mladenovcu

Dani evropske baštine u Mladenovcu

Gradska opština Mladenovac i ove godine daće svoj doprinos tradicionalnoj manifestaciji Dani evropske baštine. Reč je o kulturno-turističkim  dešavanjima koja se odvijaju širom Evrope i imaju za cilj da svake jeseni (tokom septembra i oktobra) predstave  kulturno nasleđe kao zajedničku baštinu evropskih naroda.

Ova manifestacija se koristi za promociju različitosti kulture, običaja i tradicije. Održava se u Srbiji svake godine od 2002. godine i predstavlja praznik kulture i turizma. Ovogodišnja nosi naziv „Održivo nasleđe“.

Mladenovčani će narednih dana biti u mogućnosti da isprate niz događaja i tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Zoran Jocić, član veća resorno zadužen za kulturu i Gordana Dimitrijević – Bjeličić, potpredsednica Skupštine GO Mladenovac.

Jocić je napomenuo da će se u Mladenovcu u najvećoj meri održavati događaji koji predstavljaju lokalna dostignuća iz književnosti, odnosno publicistike i izdavaštva. On je predstavio programski sadržaj i satnicu dešavanja, tako da će Mladenovčani narednih dana moći da pogledaju:

Promociju monografije „Mladenovac na starim fotografijama“ – autora Slavomir Vojinović (drugo izmenjeno, obogaćeno i dopunjeno izdanje – izdavač Gradska opština Mladenovac)

    Mesto: Svečana sala „dr Elsi Inglis“

    Datum: 19. 9. 2022. godine

    Vreme: 18.00 časova

Promociju monografije „Od useljenika do pronalazača“, priređivač Miroslav Stanković (prikaz života i dela naučnika Mihaila Pupina)

    Mesto: Svečana sala „dr Elsi Inglis“

    Datum: 21. 9. 2022. godine

    Vreme: 18. 00 časova

Promociju monografije „Žubor metafizičkog 2“, autor Dušan Stojković (najznačajnije kritike autora sabrane u ovom delu)

    Mesto: Svečana sala „dr Elsi Inglis“

    Datum: 22. 9. 2022. godine

    Vreme: 19.00 časova

Promocija zbornika „Despotova riznica“, priređivač Zoran Antonijević (sabrana poezija inspirisana likom i delom despota Stefana Lazarevića).

Mesto: Svečana sala „dr Elsi Inglis“

Datum: 26. 09. 2022

Vreme: 19.00 časova.

Gordana Dimitrijević – Bjeličić, rekla je da će se i ove godine u Gradskom parku održati manifestacija „Iz Mladenovca za Srbiju“ koja je nastala kao plod međuresorne saradnje između poljoprivrede i kulture. Ona je napomenula da će mladenovačka udruženja 23. i 24. septembra još jednom biti u prilici da izlože proizvode od voća i povrća pripremljena na tradicionalni način. Ali i da nije samo reč o udruženjima koja sada okupljaju stotinak izlagača, već i mladenovačkim privrednim bredovima kao što su mlekara „Granice“ i kompanija „Bibli“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *