Tihomir Stevanović pobednik konkursa Radio Beograda za napisanu dramu

Tihomir Stevanović pobednik konkursa Radio Beograda za napisanu dramu

Mladenovački pisac Tihomir Stevanović ovogodišnji je pobednik na raspisanom konkursu Radio Beograda za tekst Originalne radio drame 2024. godine.

Na osnovu uvida u prispele dramske tekstove, žiri u sastavu: Miloš Jagodić, reditelj, Olga Babić, lektorka i Vesna Perić, urednica i dramaturg u Redakciji Dramskog programa Radio Beograda, doneo je sledeću odluku:
Glavnu nagradu za Originalnu radio-dramu (60 000 dinara) dobio je tekst „GUSTAV”, prispeo pod šifrom „Ausvajst no.030765”, autora Tihomira Stevanovića.
Ova narativno zaokružena kamerna duo-drama vraća nas u vreme nacizma, u predvečerje Drugog svetskog rata i pretnju eutanazijom nad arijevski nepodobnom decom – monstruozni lik doktora i čestiti otac u verbalnoj igri mačke i miša nose dramsku napetost, a stilski svedenim sredstvima autor dočarava atmosferu straha, poltronstva, bezočnosti i psihičke torture u totalitarnom sistemu.
Žiri pohvaljuje i za saradnju preporučuje dramu „HOTEL EXCELSIOR”, prispeo pod šifrom „DHJ”, koja se žanrovski oslanja na obrasce britanskih krimi drama. Odluke žirija je jednoglasna.

Stevanović je prošlogodišnji dobitnik Deretine nagrade za roman Trgovci solju, kao i nagrade „Andra Gavrilović“ za prozno stvaralaštvo u 2022. Napisao je jedanaest drama i pet dramatizacija za Radio Beograd. Autor je romana:

-„Tajna i male laži“ (2014), Gradska biblioteka Požarevac
„Balkanski mol“ (2014), Gradska biblioteka Ruma
„Tamo, kuda me moj Bog odvede“ (2018), Presing
„Čovek na balkonu“ (2020), Dereta
„Balkanski mol Drakula“ (2021), Otvorena knjiga
„Graditelj vrtova priče“ (2022), Litera
„Greta“ (2023), Otvorena knjiga
„Trgovci solju“ (2023), Dereta

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *