Zvezdara na Selters poljani

Do kraja prvenstvene trke Srpske lige grupe Beograd ostalo je da se odigra još dvanaet kola u kojima će Mladenovčani pokušati da izvuku maksimum svojih mogućnosti i izbore opstanak u prvenstvenom ciklusu odigranom u najspecifičnijim okolnostima od kad se lopta zaktrljala ne samo na ovim prostorima već širom planete.
Tim sa Seltersa trenutno u konkurenciji dvadeset klubova zauzima sedamnaesto mesto i ako bi sve prilagodili jeziku terminologije primerene okolnostima, onda je najstariji mladenovački ligaš uveliko “nakačen na respirator” i njegov opstanak ne zavisi samo od sopstvenog disajnog kapaciteta. Sistem takmičenja će po završetku sezone biti vraćen u pređašnje stanje, što zahteva ligaški rez tako da će srpskoligaški karavan napustiti sigurno šest klubova, a velika je verovatnoća da se brojka uveća za još jednog putnika u Beogradsku zonu jer kako trenutno stvari stoje, Zemun se u Prvoj ligi Srbije nalazi u bezizlaznoj situaciji, zacementiran za samo dno tako da će se njegovo ispadanje iz drugog ranga srpskog fudbala reflektovati i na Srpsku ligu grupu Beograd.
Trenutno, Mladenovčani (26) zaostaju čak sedam bodova u odnosu na trinaestoplasirani Sinđelić (33) koji je prigrabio poziciju nadanja i pokušaće da je sačuva do kraja prvenstvene trke ne bi li se i naredne sezone takmičio u najprestižnjem fudbalskom rangu koji je u nadležnosti Fudbalskog saveza Beograda. Isti bi fudbalski san da dosanjaju i šesnaestoplasirana Crvena zvezda iz Malog Mokrog Luga, petnaestoplasirani BSK i četrnaestoplasirana Sremčica. Iza Mladenovčana na tabeli nalaze se Lokomotiva (22) GSP Poled Dorćol (17) i batajnički BSK (17) , klubovi čiji je opstanak trenutno u domenu naučne fantastike. Hipotetički gledano, mladenovački klub mogao bi opstati i u slučaju da sezonu završi na četrnaestom mesu i ako prvak (trenutno vodeći Teleoptik) obezbedi plasman u Prvu ligu Srbije, međutim taj put će biti izuzetno težak za sva četiri šampiona republičkih grupa jer će se u drugostepeno takmičenje srpkog fudbala plasirati samo pobednik baraž mečeva. Pandemijsko takmičenje i nova reorganizacija dovele su do toga da prvo mesto u ligi neće garantovati siguran plasman u Prvu ligu Srbije, kao što možda neće ni četrnaestoplasirani tim na kraju sezone biti siguran u opstanak dok ne ukrste fudbalska koplja prvaci srpskih liga.
Predstojeća utakmica u subotu sa Zvezdarom koja je trenutno dvanaestoplasirana sa 37 bodova, za Mladenovčane je samo jedna u nizu kvalifikacionog značaja imajući u vidu da se porazom tone, nerešenim ishodom šanse svode na minimum, a pobedom budi nada da je moguće ostvariti postavljeni cilj pre početka prvenstva. Mnogo je bodova tokom aktuelnog prvenstva otišlo sa Seltersa u nepovrat-čak 20, što bi moglo poslužiti kao pokazatelj da je Mladenovac bio “darežljiv” domaćin koji je plaćao cenu timskog lutanja, igračke nedorečenosti, precenjenih mogućnosti, čestih povreda, “tanke klupe” i ono što treba istaći, to je da su treneri Miloš Višnjić, a zatim i Zoran Nikolić koji ga je zamenio u prvom delu sezone i pokušao da “razmrda “ ekupu bili suočeni sa činjenicom da su nasledili zatečeno stanje bez prevelike mogućnosti da dopune selekciju po ličnom izboru. OFK Mladenovac odavno nije iznedrio igrača koji je kroz prvenstvene mečeve skrenuo pažnju na sebe, zapao za oko fudbalskim agentima i onda zaigrao na prvoligaškoj sceni, već je reč o odlascima u instant niželigaše bez mogućnosti da se fudbalski napreduje već je jedini cilj da se kroz fudbal zakrpi kućni bužet noseći dres nekog zonaša ili člana Prve beogradske lige iza kojih stoje lokalni privrednici, stranački aktivisti… Tako je bilo i uoči početka ovog prvenstva, kao i nakon zimske pauze.
Sef stručnog štaba, Zoran Nikolić nema prevelik izbor. Iako se igra u ubrzanom ritmu sa više vanrednih kola nego obično, on je primoran da tim popunjava dečacima iz omladinskog pogona što bi možda jednog dana i moglo biti od značaja za klub, ali samo pod uslovom da se radi dugoročno sistematski i planski tako da jednog dana omladinska šklola postane plodotvorna i u klupsku kasu se sliju procenti od transfera nekog talenta kao što je trenutno slučaj zahvaljujući ugovoru, odnosno transferu bivšeg pionira Alekse Terzića koji na pozajmici iz Fiorentine brani boje italijanskog drugoligaš Empolija . U tom slučaju ne bi tragično trebalo primiti i eventualno ispadanje iz lige jer je Mladenovac kroz istoriju ispadao od drugoligaškog do opštinskog ranga i uspevao da se izdigne iznad svih nedaća.
Kad je reč o aktuelnom prvenstvu, Mladenovčani su u drugom delu prventva poraženi od direktnih rivala za opstanak, Sremčice i BSKA iz Borče, uspeli da se vrate sa bodom iz Malog Mokrog Luga ali i da na Seltersu izgube dva boda od “fenjeraša” BSKA 1925 iz Batajnice. Do kraja prvenstva ostalo je još da gostuju u 32. kolu Sinđeliću, da se nadaju kako će nanizati dovoljan broj pobeda i zahvaljujući međusobnim duelima glavnih konkurenata u borbi za opstanak uspeti uz sreću i fudbalsku matematiku da ostvare ono što trenutno izgleda i nemoguće. Ipak, nada umire poslednja!

D.Nikolić