Vlaščani organizuju manifestaciju Slavski kolač

Vlaščani organizuju manifestaciju Slavski kolač

U nedelju 26 . marta Udruženje  Od predaka za budućnost iz Vlaške organizovaće tradicionalnu manifestaciju Slavski kolač.  Manifestacija koja će se odrđžati po šesti put je doprinos Udruženja da se ovaj običaj sačuva,  ukaže na njegov značaj i simboliku kao neizbežni deo porodične slave.

U poslednje vreme slavski kolač se sve više komercijalizuje i gubi osnovni smisao postojanja i poruku koju nosi.

U želji da se tradicija pripremanja slavskog kolača održi u porodici, Udruženje je 2017. godine prvi put organizovalo ovu manifestaciju koja je takmičarskog karaktera.

U ocenjivanju kolača učestvuje stručni žiri i posetioci manifestacije. Pored izlagača iz Vlaške svoje slavske kolače izlagali su i gosti iz Mladenovca, Beograda, Grocke, Svrljiga, Aranđelovca, Žitišta, Surčina, Кupinova i drugih mesta.

Izložbu slavskih kolača prati i izložba predmeta domaće radinosti, kao i predavanje o tome kako se kolač priprema i koju simboliku ima u obeležavanju krsne slave.

Za sve učesnike i goste manifestacije organizuje se kulturno umetnički program u kojem će ove godine u seoskom Domu kulture nastupiti učenici OŠ „Bora Lazić“ iz Vlaške i KUD „Šumadija“ sa gostima“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *