U Kovačevcu počeli Balkanski susreti (video)

U Kovačevcu počeli Balkanski susreti (video)

U kovačevačkom Domu kulture sinoć je otvoren festival folklora poznatiji kao Balkanski susreti- Made in –Ковачевац  koji traje do nedelje, 26. Juna.. Na festivalu učešće je uzelo oko 500 folkloraša iz raznih krajeva Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Prisutne u prepunom gledalištu je pozdravio i manifestaciju svečano otvorio predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić.

„Кovačevac je i ove godine, na velikoj šestoj smotri umetnosti i tradicionalnog narodnog stvaralaštva, okupio čuvare duha, kulture i tradicije, odnosno narodne ansamble iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

U ime gradske opštine Mladenovac, domaćinu i gostujućim ansamblima, upućujem najlepše želje za uspešnu promociju narodnog stvaralaštva, potpuno uveren da će svaki dan trajanja manifestacije, po bogatstvu i raznovrsnosti programa, biti praznik za ljubitelje i poklonike tradicije i kulturne baštine.

Početna ideja organizatora manifestacije, a to je čuvanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti igre i pesme, nošnji i običaja oiz Srbioje i zemalja u okruženju, nadograđena je i željom za uspostavljanjem i razvijanjem prijateljskih veza sa vršnjacima iz okruženja, za razmenom znanja i iskustava. Ova saborska pozornica je znak da su u tome uspeli.

Uvaženi članovi ansambla hvala vam što ste svojim učešćem, lepotom svojih koreografija i koloritom svojih nošnji, ovu manifestaciju učinili još atraktivnijom za posetioce.

Zahvaljujući entuzijazmu svih vas koji nam kroz muzičko-folklorno nasleđe prenosite autentične vrednosti i kulturnu baštinu iz svojih sredina, manifestacija „Balkanski susreti“ po svom doprinosu očuvanju i negovanju narodne kulture i tradicije, svrstava se u sam vrh svetkovina ove vrh svetkovina ovbe vrsta u gradskoj opštini Mladenovac.

Dragi naši gosti iz Srbije i zemalja regiona nadamse da ćete poneti lepe utiske i uspomene iz Кovačevca, da ćete biti bogatiji za nova prijateljstva, i druženje nastaviti kada god vam se ukaže prilika.

Posebnu zahvalnost upućujem Кulturno umetničkom društvu „Ljubomir Ivanović Gedža“ i meštanima Кovačevca, za uloženi trud u organizaciji festivala i odajem priznanje za razvijanje saradnje i prijateljskih odnosa sa narodima susedskih zemalja.

Hvala vam i proglašavam festival otvorenim“, rekao je Glišić.

Portal Mladenovac uživo direktno je prenosio otvaranje festivala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *