U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren legat Velimira Bate Živojinovića (video)

U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren legat Velimira Bate Živojinovića (video)

U Jugoslovenskoj kinoteci, svečanim otvaranjem legata i postavkom dve prateće izložbe obeležava se devedeset godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića, jednog od najznačajnih i najpopularnijih jugoslovenskih, odnosno srpskih glumaca.

Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke. Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.

Izložba „Privatno i radno“, deo legata Bate Živojinovića, zapravo je skup printova digitalnih fotografija koje dočaravaju atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i odabranedelove iz privatnog života. Smeštena je u galeriji u prizemlju Кinoteke.

Kad je reč o Multimedijalnoj  izložbi „Filmska paleta“ ona je otvorena u centralnom holu i podseća na neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima: „Dr“ (1962), „Tri“ (1965), „Neprijatelj“ (1965), „Skupljači perja“ (1967), „Breza“ (1967), „Valter brani Sarajevo“ (1972), „Pas koji je voleo vozove“ (1977), „Tren“ (1978). Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

Prisutnima su se obratili direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, filmski kritičar Božidar Zečević i Miljko Živojinović, sin pokojnog velikana jugoslovenske i srpske kinematografije.

Među brojnim gostima javnog i kulturnog života bili su prisutni i Ivica Dačić, Prvi potpredsednik Vlade Repiblike Srbije kao i ministri Branko Ružić i Aleksandar Antić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *