Tiha jeza mladenovačkog fudbala

Do koje je mere mladenovački fudbal u rezultatskoj krizi kao najbolji pokazatelj mogao bi da posluži protekli fudbalski vikend u Srpskoj ligi grupa Beograd (takmiči se OFK Mladenovac) i Prvoj Beogradskoj ligi u kojoj se takmiči šest klubova sa teritorije mladenovačke opštine.
U trinaestom kolu Srpske lige , OFK Mladenovac u subotu je poražen na Seltersu od Zvezdare rezultatom 3:1 i kao da je povukao u fudbalsku provaliju ostale mladenovačke timove koji su u nedelju upadali jedan za drugim.
Mladenovački predstavnici u ligaškom takmičenju koje je u nadležnosti Fudbalskog Saveza Beograda u jedanaestom kolu primili su čak dvadeset i sedam golova što više i nije stvar ozbiljne analize jer svakom poznavaocu fudbalske igre dovoljno je jasno da mladenovački klubovi ne poseduju kvalitet i da loše igre nisu samo posledica nedostatka materijalnih sredstava, već u seoskim sredinama ne postoji dovoljno zainteresovanosti za fudbalsku igru, a i depopulacija kao da čini svoje tako da je u poredjenju sa prethodnim decenijama sve manje muške dece koja trče za loptom na seoskimi igralištima.
Ako se zaviri u mladenovačku fudbalsku istoriju onda ostaje žal za onim vremenima kad je Fudbalski savez Mladenovca brojao čak osamnaest klubova i godina u kojima se Opštinsko prvenstvo odvijalo u dve lige (sezona 1993/94). Bilo je to vreme kvantiteta mladenovačkog loptanja u kojem su se Mladenovac Kandić, Radnički PDM, Mladost iz Kovačevca, jagnjilska Šumadija i Zmaj iz Velike Krsne takmičili u Beogradskoj zoni, dok su bitku za bodove u Opštinskoj ligi Mladenovca vojevali – Student, Dedinje, Napredak iz Selo Mladenovca, Kvarc iz Vlaške, Sloga iz Granica, Ivanča, Napredak iz Međulužja, Kosmajac, Rabrovac, Borac iz Amerića i Mladost iz Senaje. Bila je to sezona u kojoj se nisu takmičila tri kluba iako su bila u “fudbalskom životu”- Napredak (Dubona), Kosmaj (Pružatovac) i Omladinac iz Markovca.
Beležio je i OFK Mladenovac rezultate za riplijevsku zbirku jer je 2. oktobra 1969. godine ostvario najubedljiviju pobedu u klupskoj istoriji savladavši Šumadinac iz Stojnika rezultatom 22:1, ali nažalost danas mladenovački klubovi protivnicima služe za popravljanje gol razlike. Nedeljno kolo najbolji je pokazatelj: OFK Student – Zaklopača 1:4, Zuce 2019 – Šepšin 6:0, Rabrovac – Dunavac (Grocka) 1:5, Šumadija 1962 – Vinča 1:3, Boleč – Velika Krsna 4:0 i Kosmaj (Ralja) – Koraćica 5:0.
Više žargonski rečeno “ne piju vodu” ni priče da je moguće isključivo sa sopstvenim igračkim kadrom biti konkurentan u republičkom rangu takmičenja. U prilog toj činjenici govori podatak iz protokola prvenstvenog duela odigranog u subotu na Seltersu, jer je Miloš Višnjić, trener OFK Mladenovca u startnu postavu tima koji je započeo utakmicu protiv Zvezdare uvrstio “samo” petoricu Mladenovčana – golmana Marića, Žujevića, Milića, Stojanovića i Matejića.
Fudbal je oduvek bio više od igre, ali on je trenutno u Mladenovcu obična igrica koja se prenela sa informacionih elektronskih novotarija na fudbalska igrališta za koja se može reći samo da su pristojno pokošena i ništa više od toga. U infrastrukturnom smislu debelo se kaska se ne samo za klubovima iz beogradskog okruženja već celokupnog srpskog.Tv snimaka utakmica može biti do prve jače kiše ili snega, a onda sledi sportski medijski mrak jer je nemoguće pod takvim uslovima informisati javnost. Mladenovac je to !

D.Nikolić