Poznati rezultati konkursa „Šumadijske metafore“ 2024

Poznati rezultati konkursa „Šumadijske metafore“ 2024

Žiri za poeziju trideset sedmih „Šumadijskih metafora“ održao je završnu sednicu 3.5.2024. konstatujući kako je na ovogodišnjem konkursu učestvovalo stotinu dvadeset pesnika iz svih delova Srbije i dijaspore.

Ceneći vrednost pojedinačnih pesama ali i priloga u celini, žiri je jednoglasno odlučio da se prva nagrada dodeli pesmi Krdo – Jadranke Milenković iz Niša u kojoj autorka efektno, promišljeno, svodeći pesmu na esenciju pesničkog govora, uočava kako su uzaludni napori granice svoga sveta održati i zaštititi od nepojmljivog ubrzanja umnoženih stvarnosti, u kojima je sve izglednije da u dobu odumiranja vrline i jedne civilizacije na zalasku, ljudi verni određenom načinu života, utemeljenom na opštim humanističkim vrednostima, postaju, savršeno svesni onoga što im se događa, vrsta koja izumire.

Druga nagrada pripala je pesmi Delirij, Pavla Zeljića iz Lipiničkog Šora: specifičnom leksikom, pesnik Zeljić detektuje kako ono što bi trebalo biti neuništivo u pesničkom duhu, „mesto lire – aparat srca“ gubi bitku sa katastrofalnim prilikama doba u kom živimo i zlom koje buja svuda i iz svega.

Treća nagrada pripala je pesmi Ficus Watkinsiana, Ksenije Golubović iz Novog Sada: iz maksimalno oneobičene perspektive, autorka peva o održivosti života u nemogućim uslovima, koji uprkos minimalnim šansama buja i razvija se u prostorima, tuđim i stranim, koji se iznova moraju osvajati a da im se nikada suštinski nije pripadalo, slaveći ipak, čovekov rast nakon nebrojenih grešaka u možda, na trenutak osujećenom životu.

Žiri su činili:

Ognjen Petrović, predsednik
Dušan Stojković, član
Spasoje Joksimović, član

Specijalnim nagradama žiri je nagradio pesmu Dogma o pacovu, vanredno talentovane Andreje Kargačin i pravu lirsku bravuru Darka Stevića iz Beograda. Povrh toga, kao i svake godine, određeni broj autora i njihovih pesama preporučen je za štampu.

Po jedanaesti put raspisan je i  konkurs za kratku priču dužine do šesnaest redova. Žiri je odlučio da I nagradu dodeli priči Arheologija interneta, Milivoja Anđelkovića iz Beograda, II nagradu priči Misterija – Zorana Antonijevića iz Mladenovca a III treću nagradu onoj naslovljenoj Ptica u tvome oku, Slaviše Krstića iz Smederevske Palanke.

Žiri za prozu:

Dejan Bogojević, predsednik
Dušan Stojković, član
Nikola Kostadinović, član

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *