Položeni venci na Spomen česmu Crkvenac (video)

Položeni venci na Spomen česmu Crkvenac (video)

U znak sećanja na dr Elsi Ingils i pripadnike savezničke sanitetske misije koja je tokom Prvog svetskog rata stala u odbranu srpskog naroda danas su na Spomen česmi Crkvenac u Mladenovcu položeni venci.

Na Spomen česmi koja je podignuta 1915 godine u znak zahvalnosti  dr Elsi Ingils i hrabrim Škotlanđankama koje su predstavljale najjaču medicinsku misiju na srpskom ratištu, vence su položili predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije, Kanade, Holandije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije,  grada Vranja , GO Mladenovac  i boračkih udruženja Mladenovca.

Goste je pozdravio Vladan Glišić, predsednik GO Mladenovac koji je između ostalog rekao:

-“Retka su mesta u Srbiji kao što je Crkvenac. Mesta koja svojim značajem i simbolikom okupljaju građane, predstavnike vojske, državnih institucija, gradova, opština i država saveznica. Ovaj simbol humanosti, u vremenu rata i smrti kada je najteže biti human, obavezuje nas da svake godine sa istim entuzijazmom podsećamo sebe i druge šta se ovde desilo.

Već drugu godinu za redom, vodimo borbu u ratu protiv neprijatelja koji se ne pobeđuje puškama i topovima, već solidarnošću i odgovornošću svih nas.

Кao i pre više od jednog veka, kada su požrtvovanje, humanost i hrabrost doktorke Elsi Inglis i savezničkih sanitetskih misija spasili bezbrojne živote i dali ogroman doprinos pobedi u Velikom ratu, tako i danas nesebični trud i zalaganje lekara, medicinskih sestara i svih zdravstvenih radnika koji stoje na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, pomažu opstanku svih nas. Zato i njima dugujemo ogromnu zahvalnost i odajemo im naše poštovanje i divljenje.

Sve nas ohrabruje činjenica da već godinama sa istim pijetetom, negujemo sećanje na požrtvovanu doktorku i misije savezničkih lekara i volontera. Кada je ceo Mladenovac bio jedna bolnica, doktorka Inglis i medicinsko osoblje žrtvovali su sebe za spas srpske vojske i civila.

Naš narod je pokazao snagu da podigne spomenik svojim prijateljima. Ne možete a ne biti ponosan na narod koji diže spomenike u vreme rata i koji hoće da poruči svojim potomcima kako treba vrednovati prave prijatelje.

Srbi svoje prijatelje čuvaju, brane i pamte. Neka je slava doktorki Inglis, škotskim ženama i svakom prijatelju srpskog naroda koji je podelio veliku nesreću sa nama. Mi to nećemo zaboraviti“, rekao je Glišić.

Prisutnima se obratila i Chantel Care, zamenik ambasadora Velike Britanije u Beogradu.

U prigodnom kulturnom programu učestvovali su solo sopran Tatjana Ristić i profesor Dragana Čolić.

Tekst: D. Nikolić

Foto: Ž. Mutavdžić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *