Otvorena izložba Dejana Mandelca „Mihailo Milovanović u Mladenovcu“(video)

Otvorena izložba Dejana Mandelca „Mihailo Milovanović u Mladenovcu“(video)

U galeriji „Foaje“ mladenovačkog Centra za kulturu i turizam, u okviru projekta Gradske opštine Mladenovac  “Sakralna arhitektura i ikonopis u XIX i XX veku na teritoriji gradske opštine Mladenovac” otvorena je izložba  “Mihailo Milovanović u Mladenovcu” autora Dejana Mandelca.

Ikonopisac Dejan Mandelc dugo je prikupljao istorijsku građu i artefakte ne bi li doprineo u iskazivanju poštovanja i zahvalnosti prema akademskom slikaru čije delo -spomenik palim ratnicima 1912-1918 predstavlja simbol grada koji se čitav vek nalazi u samom centru, dok ikonostas u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice ima posebnu vrednost.

Mihailo Milovanović, bio je slikar i vajar koji je ostao upamćen i po portretima srpskih vojvada Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, generala Pavla Jurišića Šturma, Kralja Petra Prvog Karađorđevića i regenta Aleksandra Karađorđevića

Rođen je 1879 u užičkom selu Gostinci, diplomirao je na akademiji u Minhenu. Komunisti su ga proglasili za špijuna i streljali u oktobru 1941 godine.

U propratnom delu izložbe nastupio je guslar Saša Laketić. Posetiocima su se obratili član veća i rukovodilac projekta Zoran Jocić, predsednik GO Mladenovac Vladan Glišić i Dejan Mandelc. Izložba će biti otvorena do 5. novembra.

Foto: Dragan Milenković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *