ORGANIZOVANA SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE SPOMEN ČESME „CRKVENAC“

Gradska opština Mladenovac još jednom je odala poštu dr Elsi Inglis i hrabrim ženama iz Škotske koje su predstavljale najjaču žensku sanitetsku organizaciju na srpskom ratištu nesebično pružajući lekarsku negu ranjenim srpskim vojnicima i obolelom stanovništvu.

Vence na spomen česmu položili su predstavnici ambasada, Ministarstva odbrane, Grada Vranja, Srpskog lekarskog društva, i Udruženja boraca.

Ispred gradske opštine Mladenovac venac je položio predsednik opštine, Vladan Glišić. Nakon kraćeg kulturno-umetničkog programa, Glišić se obratio prisutnima.

„Poštovani predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Republike Srbije, Vaša ekselencijo,
poštovani predstavnici ambasada Velike Britanije i Kanade u Republici Srbiji, narodni poslanici,
uvaženi gosti iz Grada Vranja, Srpskog lekarskog društva, udruženja boraca, dragi Mladenovčani,

gradska opština Mladenovac duboko ceni i poštuje vaše prisustvo na Crkvencu na dan kada obeležavamo godišnjicu osvećenja spomen česme i kada se sećamo herojskog podviga doktorke Elsi Inglisi i savezničkih sanitetskih misija.

Retka su mesta u Srbiji kao što je Crkvenac. Mesta koja svojim značajem i simbolikom okupljaju građane, predstavnike vojske, državnih institucija, gradova, opština i država saveznica. Ovaj simbol humanosti, u vremenu rata i smrti kada je najteže biti human, obavezuje nas da svake godine sa istim entuzijazmom podsećamo sebe i druge šta se ovde desilo.

Kada je ceo Mladenovac bio jedna bolnica, doktorka Inglis i medicinsko osoblje žrtvovali su sebe za spas srpske vojske i civila. Početkom 1915. godine pegavi tifus za samo četiri meseca ubija 30.000 vojnika, preko 200.000 građana i trećinu vojnog saniteta. Epidemija je konačno pobeđena sredinom 1915. godine.

Tu pobedu životom su platili mnogi saveznički lekari i medicinske sestre. Poznati su primeri savezničkih lekara koji su odbijali da prime vakcinu govoreći da je ona potrebnija srpskim vojnicima. Bila je to velika pobeda medicinske etike i ljudskosti i dokaz da su za opstanak naroda u ratu nekada važniji lekari nego vojnici.

Danas se poklanjamo njihovim senima, veličini i čovekoljublju. Za sve što su učinili za ovu zemlju i njen narod neka je večna slava i hvala doktorki Inglis i savezničkom medicinskom osoblju. Hvala vam“, rekao je Glišić.