Održana promocija knjige „Naš doktor Sava“, autora Vladimira Đorđevića (video)

Održana promocija knjige „Naš doktor Sava“, autora Vladimira Đorđevića (video)

U Svečanoj Sali dr Elsi Inglis održana je promocija knjige „Naš doktor Sava“ , autora Vladimira Đorđevića koji je ujedno i izdavač. Reč je o knjizi sina posvećenoj ocu, poznatom mladenovačkom primarijus doktoru Savi Đorđeviću, jednom od onih ljudi za koje se može reći da su ostavili neizbrisiv trag u nekadašnjoj podkosmajskoj varoši, a današnjoj prigradskoj beogradskoj opštini.

Na ovim prostorima ne toliko poznat američki pisac fikcije i kratkih priča  Klarens Badington Keland, napisao je – Moj otac mi nikad nije rekao kako živeti. Dopustio mi je da ga gledam kako živi… E, baš tako gledajući, beležeći, razgovarajući sa očevim prijateljima, skupljajući fotografije, Vladimir je kroz ukoričeno izdanje na 197 strana ovekovečio uspomenu na oca  i oživeo događaje počev od  13. januara 1938. godine  kad je u mladenovačkoj Karađorđevoj ulici, na svet došao sin potkivača Desimira i i Radmile Đorđević, preko odrastanja u ratnom Mladenovcu, školskih, gimnazijskih dana, trčanja za loptom i stajanja na golu podmlatka Fudbalskog kluba Jedinstvo (današnjeg OFK Mlaenovca), studija medicine u Beogradu, podstanarske sobe u Sarajevskoj, speijalizacije za neuropsihijatra, zatim onih osamdesetih kad je bio direktor Medicinskog centra, koji je tada obuhvatao Dom zdravlja, Bolnicu, specijalističke službe i apoteke, vremena šefovanja u specijalističkoj službi za mentalno zdravlje do poslednjih dana u bolničkoj postelji kad je preminuo 6. decembra 2019. godine u mladenovačkoj Specijalnoj bolnici za interne bolesti.

Naš doktor Sava, kako Valdimir ili za nas Mladenovčane poznatiji kao Savin oslovi knjigu koja ne predstavlja samo ukoričenog čuvara porodičnih uspomena već to je i vodiča kroz Mladenovac kojim je nekad hodao, u njemu družio se lečio i neizmerno pomagao sugrađanima  čovek kojeg nisu zaobišla lokalna politička trvljenja iako nikad nije bio politički aktivan, ali zato je bio prvi predsednik udruženja starosedelaca Selters kojeg je podržalo više od petsto građana okupljenih oko nestranačke organizacije u čijem interesu je bio Mladenovac o kojem ne odlučuju raznorazni partijaši poput onih koji su sramno onemogućili  da se doktor Sava Đorđević nagradi najvišim opštinskim priznanjem.

U prepunoj Svečanoj Sali dr Elsi Inglis o poznatom mladenovačkom neuropsihijatru govorili su njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici Prof. dr Slobodanka Danka Todorović i dr Zoran Petović.

Knjigu u 500 primeraka štampala je GIR MS ŠTAMPA MLADENOVAC, dok je prelom uradila MSc Vesna Manojlović.

Za Mladenovac Uživo razgovarali smo i sa Biljanom Vojinović, medicinskom sestrom koja je više od jedne decenije radila sa Savom Đorđevićem, kao i saradnicom Zoricom Živojinović i školskom drugaricom Bosiljkom Radovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *