Obeležena godišnjica Kosmajsko – Varovničke bitke

Obeležena godišnjica Kosmajsko – Varovničke bitke

Gradska opština Mladenovac obeležila je godišnjicu Кosmajsko-Varovničke bitke.
Vence na spomenik na Varovnicama, spomenik Srpskom ratniku i spomen kosturnici na gradskom groblju položili su predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, zamenik predsednika Dejan Vićovac, narodni poslanici Nataša Jovanović i Goran Spasojević, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine i delagacija Opštinskog odbora UBNOR-a Mladenovac.


Povodom jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na teritoriji opštine, predsednik opštine je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne i naveo da je obeležavanje Varovničke bitke prilika da se setimo podviga naših predaka, heroja Prvog svetskog rata i odamo počast svim znanim i neznanim borcima koji su položili svoje živote za odbranu Srbije.
„Zahvaljujem se svima koji su danas došli da zajedno obeležimo jedan od najznačajnijih i presudnih događaja u istoriji našeg grada. Da se setimo podviga naših predaka, heroja Prvog svetskog rata i da odamo počast svim borcima i civilima koji su položili živote za odbranu Mladenovca i Srbije.
Na ovom mestu i brdima oko nas, 8. decembra 1914. godine, ispisane su neke od najslavnijih stranica herojstva i odvažnosti srpskog vojnika, veštine ratovanja, taktike i strategije srpskog vojnog rukovodstva. Tu se najbolje videlo ko je od čega sazdan i kakav trag ostavlja za sobom u večnosti.
Prvi svetski rat je period najvećeg junaštva koje svakog od nas ispunjava ponosom jer smo svi mi potomci nekog iz te generacije koja je pored najvećeg iskazanog herojstva podnela i najveće žrtve. Кoliko muka su pretrpeli naši dedovi, koliko bola podneli, koliko strahota preživeli da bismo mi i naša deca i deca naše dece postojala. Ono što znamo je samo delić njihovih patnji i herojstava.
Кao Mladenovčanin, moram da kažem da je ljudska i civilizacijska obaveza svakog od nas da odamo počast svima koji su poginuli u odbrani našeg grada, jer samo narod koji poznaje i poštuje svoju prošlost zna ko je u sadašnjosti i može da gradi svoju budućnost.
Geni slavnih predaka koje nosimo i amanet koji su nam ostavili pomažu nam da budemo junaci u borbi koju sada vodimo protiv neprijatelja drugačijeg, ali jednako opasnog. Svojim ponašanjem, odgovornošću i solidarnošću treba da pokažemo da se i najveći i najpodmukliji protivnik može pobediti.
Oni koji su na ovom mestu odbranili Srbiju živeće dok bude živelo sećanje na njih. Ako za njih nije postojala reč nazad, za nas ne sme postojati reč zaborav. To je najmanje što možemo i moramo da učinimo. Našim precima, vojnicima sa Varovničkog brda, neka je večna slava i hvala za ono što su učinili“, rekao je Glišić.
U umetničkom delu programa na Varovnicama učestvovali su učenici OŠ ,,Bora Lazić“ iz Vlaške.


Кosmajsko-Varovnička bitka se vodila od 6. do 9. decembra 1914. na brdima desetak kilometara od Mladenovca i značajno je doprinela ostvarenju najblistavije pobede srpske vojske u prvoj godini Velikog rata pobede na Кolubari. Sve je počelo naredbom Vrhovne komande da se napusti Beograd i da se snage odbrane prestonice povuku na Varovnice i tu organizuju odbranu desnog krila i zaleđa glavnih snaga na zapadnom frontu.

Preuzeto sa FB stranice Opština Mladenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *