Obeležen 12.oktobar Dan oslobođenja Mladenovca u drugom svetskom ratu

Obeležen 12.oktobar Dan oslobođenja Mladenovca u drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen obeležja u Mladenovcu i Međulužju, Gradska opština Mladenovac i opštinski odbor UBNOR – a danas su obeležili 12. oktobar – Dan oslobođenja Mladenovca u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanju 78 godina od oslobođenja Mladenovca prisustvovale su delegacije boračkih udrženja. U ime gradske opštine Mladenovac, vence na spomenik Srpskom ratniku u Mladenovcu položili su predsednik opštine, Vladan Glišić i njegov zamenik Dejan Vićovac , dok su na spomenik u Međulužju i Narodnim herojima Božidarki Kiki Damjanović i Milosavu Vlajiću, vence u ime opštine položili Predsednica Skupštine Gordana Dimitrijević Bjeličić i zamenik Dušan Ignjatović.

Takođe vence i cveće položili su i predstavnici OO SPS kao i brojnih boračkih udruženja iz gradova i opština Srbije-

Borbe za oslobođenje Mladenovca počele su 11. oktobra 1944. godine oslobađanjem Međulužja. Združene jedinice Narodno oslobodilačke vojske i Crvene armije uputila su se ka Mladenovcu, da bi 12. oktobra oko 17 časova izbile pred grad. Na južnoj ivici Mladenovca, duž severne obale rečice Luga i dalje, duž nasipa železničke pruge, nemačko-fašističke jedinice su pripremile odbrambenu liniju, a sam grad su uredile za kružnu odbranu.

Artiljerija korpusa, koja je pod zaštitom mraka pomerena što je moguće bliže prednjem kraju neprijateljske odbrane, izvršila je jak vatreni nalet, posle čega su tenkovi, sa desantom automatičara, izvršili munjeviti juriš na neprijateljske položaje.

U nezadrživom naletu sovjetske tehnike i jugoslovenske pešadije za dva sata slomljen je otpor neprijatelja kod kojeg je zavladala panika i u noći 12. oktobra Mladenovac je bio oslobođen od neprijatelja, a most na Lugu razminiran.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *