Obeležen 12. oktobar Dan oslobođenja Mladenovca

Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomen obeležja u Mladenovcu i Međulužju, gradska opština Mladenovac i opštinski odbor UBNOR – a danas su obeležili 12. oktobar – Dan oslobođenja Mladenovca u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti obeležavanja 74 godine od oslobođenja Mladenovca prisustvovale su delegacije boračkih udrženja. U ime gradske opštine Mladenovac, vence na spomenik Srpskom ratniku u Mladenovcu položili su predsednik opštine, Vladan Glišić, Mirjana Đorđević, zamenik predsednika opštine i Goran Spasojević, član Veća gradske opštine Mladenovac.

Svečanoj akademiji u sali „dr Elsi Inglis“, među ostalima, prisustvovali su i borci NOR – a kao i učenici OŠ „Kosta Đukić“ koji su sa svojim nastavnicima priredili kulturno umetnički program. Učesnici akademije podsetili su na borbe za oslobođenje Mladenovca, koje su počele 11. oktobra 1944. godine oslobađanjem Međulužja da bi sutradan jedinice Prvog proleterskog korpusa i snage Crvene armije oslobodile Mladenovac.
U ime gradske opštine Mladenovac, organizatora svečanosti, prisutnima se obratio Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac.

– Na Dan oslobođenja Mladenovca odajemo počast svim palim borcima i žrtvama koje su stradale u Drugom svetskom ratu. Ovim pokazujemo da smo uvek bili na pravoj strani, na strani civilizacijskih i svetskih vrednosti.

Imam izrazito poštovanje prema svima zbog kojih smo danas ovde. Mislim na naše pretke ali mislim i na čuvare naše tradicije koji nam ne dozvoljavaju da nas zaborav pobedi i da se udaljimo od žrtava podnetih kao zalog za život kojim živimo. Hvala predstavnicima UBNOR-a Mladenovca što su naša savest i naše sećanje.

Srbija se ponosi svojim antifašizmom jer u Evropi ne postoji tako mali narod koji je dao tako veliki doprinos pobedi nad Hitlerom. Zato mi dozvolite da ovde ponovim da nikada nećemo pristati na zaborav tog zla, na uništavanje drugih samo zato što su različiti, što su pripadnici druge etničke, nacionalne, verske ili političke grupe jer onaj ko zaboravlja istoriju, ko ne želi da pamti, taj je osuđen na to da je ponavlja. Čestitam svim građanima 12. oktobar Dan oslobođenja. Neka je večna slava i hvala svim oslobodiocima Mladenovca – rekao je Glišić.

Preneto sa sajta GO Mladenovac