Najavljeni godišnji koncerti kulturno umetničkih društava“Šumadija“ i “Ljubomir Ivanović Gedža“

Član veća Gradske opštine Mladenovac, Zoran Jocić koji je resorno zadužen za kulturna dešavanja koja se sufinansiraju na teritoriji mladenovačke opštine danas je na konferenciji za medije najavio održavanje tradicionalnih godišnjih koncerata u organizaciji Kulturno umetničkih društava “ Šumadija“ iz Vlaške i “Ljubomir Ivanović Gedža“ iz Kovačevca.

Prisutnim novinarima obratili su se i predsednici ovih društava, Ana Djurdjević i Milan Mitić koji su podesetili na domaće i medjunarodne nastupe, kao i organizacije festivala čiji su domaćini ove godine bili Vlaška i Kovačevac. Analizirajući ovogodišnje rezultаte dvа Kulturno umetničkа društvа, člаn Većа, Zorаn Jocić, podsetio je dа su oni orgаnizаtori dve nаjznаčаjnije kulturne mаnifestаcije u opštini Mlаdenovаc, Međunаrodnog festivаlа folklorа u Vlаškoj i festivаlа „Bаlkаnski susreti“ u Kovаčevcu.

Jocić je istаkаo dа su obа festivаlа privuklа veliki broj posetilаcа što je na najbolji nаčin upotpunilo kulturnu ponudu nаše opštine. Jocić je takodje istakao dа oblаst kulture ne može dа nаpreduje bez entuzijаzmа i dа opštinа duguje veliku zаhvаlnost svim ljudimа koji su uložili vreme, energiju i znаnje u orgаnizаciju kulturnih dogаđаjа. Ana Djurdjević, predsednik Kulturno umetničkog društva “Šumadija“ podsetila je da ovo drštvo postoji trideset i osam godina, okuplja blizu sto članova i da je trenutno podeljeno u četiri grupe –ansambl veterana,upravni ansambl, izvodjački kao drugi i treći dečiji ansambl, narodni orkestar i to da su od ove godine nastupi obogaćeni novoformiranom ženskom pevačkom grupom.

Ona je rekla da je ovu kalendarsku godinu obeležilo devet medjunarodnih turneja i četrdesetak nastupa širom Srbije. Kad je reč o tradicionalnom koncertu koji se održava na kraju svake kalendarske godine, saopštila je da je njegovo održavanje zakazano za 30.novembar u Centru za kulturu i turizam Mladenovac sa početkom u 18 časova časova i da cena pojedinačne karte iznosi 200 dinara. Kad je reč u Kulturno umetničkom društvu “ Ljubomir Ivanović Gedža“, predsednik ovog društva Milan Mitić najavio je održavanje velikog koncerta u Sportskom centru koji takodje nosi ime po ovom velikom rvačkom asu iz Kovačevca.

Po Mitićevim rečima, uveliko teku pripreme za koncert koji će se održati u subotu 8.decembra sa početkom u 20 časova i da cena ulaznice iznosi 200 dinara. Mitić je zahvalio opštini na pomoći koju je tokom godine pružala priliikom nastupa kao i pozivima za učešće na kulturnim manifestacijama koje su bile pod njenim pokrovitelstvom.Mitić je rekao da društvo okuplja izmedju 100 i 120 članova, da je ansambl podeljen u šest starosnih grupa i da je u programske nastupe uključena i pevačka grupa. Kad je reč o nastupima on je saopštio da je godinu obeležilo deset inostranih turneja i četrdesetak nastupa, ali i to da je zbirno održano oko petsto proba za sve uzrasne kategorije društva.On je istako da se posebno ponose organizacijom “Balkanskih susreta“ koji su u Kovačevcu okupili preko 15o inostranih gostiju nadajuči se da su oni poneli lepe uspomene iz ovog sela i Mladenovca.

Oba predsednika posetila su da se njihova društvafinansiraju članarinama, kroz projekte i zahvaljujući sponzorima.

D.Nikolić.