NAJAVA LITIJE GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

NAJAVA LITIJE GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

Liturgijom u Mladenovačkoj crkvi, prolaskom litije ulicama grada i rezanjem slavskog kolača, u nedelju, 20. juna, biće obeležena litija Gradske opštine Mladenovac − Silazak Svetog Duha na apostole, u narodu poznata i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica.

Sveta Liturgija u Hramuj Uspenja Presvete Bogorodice počinje u 7:30. Predviđeno je da litaija pođe iz crkve Uspenja presvete Bogorodice oko 9:15 sati. Litija će proći ulicama Кralja Aleksandra Obrenovićaka, Vojvode Putnika, Кralja Petra Prvog i Janka Кatića do zgrade opštine, gde će se oko 9:30 obaviti obred rezanja slavskog kolača. Nakon toga, litija će se tradicionalno nastaviti do Zapisa – Starog hrasta u ulici Janka Кatića.

Nakon litije u porti Hrama će biti posluženje za sve prisutne, a prigodan kulturno-umetnički program će izvesti članovi КUD-a „Vojvoda Janko Кatić 1896.“ iz Mladenovca.

Na praznik Svete Trojice pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

Preuzeto sa FB stranice GO Mladenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *