Mladenovčanin Tihomir Stevanović dobitnik Nagrade Miroslav Dereta 2023

Mladenovčanin Tihomir Stevanović dobitnik Nagrade Miroslav Dereta 2023

Na XVIII Deretin konkurs za neobjavljeni roman za nagradu „Miroslav Dereta”, u periodu od 1. marta do 1. jula 2023. godine, stigla su 222 rukopisa. Žiri koji je višemesečno radio u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Petar V. Arbutina i Jasmina Ahmetagić, jednoglasno je odlučio da je na ovogodišnjem Konkursu pobedio rukopis Trgovci solju Tihomira Stevanovića.
Trgovci solju Tihomira Stevanovića, roman smešten na kraj 16. veka i zabavljen položajem Srba koji se nalaze između čekića i nakovnja, u vreme ratova Osmanskog carstva sa Austrijom i Ugarskom.
Tihomir Stevanović, međutim, nalazi izvanrednu perspektivu iz koje, s velikom uverljivošću i u odlično vođenoj priči ocrtava jednu epohu i omogućava da njegov fokus na Srbe bude motivisan s jedne strane pažnjom koju pobuđuje priča o homunkulusu, a s druge strane bunom koju ovi trgovci solju organizuju protiv Turaka i s namerom da sebi pridobiju hrišćansku stranu. Kako u toj priči prolazi njihov vođa, kada se narod razjedini i bude poražen, upečatljiva je i potresna priča o stradanju.
Ova složena istorijska priča, zahvaljujući veštini komponovanja i preciznom, negovanom jeziku, ali i ironijskom tonu koji sliku jednog surovog doba, prepunog jezivih zločina uzdiže do univerzalne priče o ratu, motivima njegovih učesnika, te ishodima njihovih sudbina, čita se sa lakoćom.
Tihomir Stevanović rođen je u Priboju na Limu 1965. godine. Završio Pravni fakultet u Beogradu. Napisao devet radio-drama i pet dramatizacija za Dramski program Radio Beograda.
Objavio je knjige: Tajna i male laži (2014) Balkanski mol (nagrada Atanasije Stojković, 2013), Tamo, kuda me moj Bog odvede (2018) , Čovek na balkonu (2019), Balkanski mol Drakula (2021), Graditelj vrtova priče (2022) i Greta (2023)
Za dramu Kandilo u rozarijumu dobio je nagradu Narodnog pozorišta Republike Srpske za najbolji dramski tekst u regionu (2012); za dramu Tajna i male laži dobio nagradu Slobodan Stojanović za najbolji neobjavljeni dramski tekst (2013); za dramu Moleraj dobio nagradu Narodnog pozorišta Republike Srpske za najbolji dramski tekst u regionu (2017); za dramu Duboka voda dobio prvu nagradu na konkursu Radio Beograda za najbolju dramu (2017).

Preuzeto sa Sinhro.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *