MLADENOVČANI NA SVE ILI NIŠTA PROTIV BORCA

Sve ono što su tokom cele jeseni mukotrpno točili kako na fudbalskim igralištima, tako i na njivama obeleženim po pravilima fudbalske igre, fudbaleri OFK Mladenovca prosuli su u ranoj fazi prolećnog dela prvenstva Zonske lige Beograda.

Sa čelne pozicije na kojoj su prezimeli, skliznuli su na treće mesto koje ne vodi direktno u viši rang, već u doigravanje sa četrnaestoplasiranim timom Srpske lige grupe Beograd. Ono što posebno zabrinjava kad je reč o timu koji je osvojenim prvim mestom u jesenjem delu prvenstva istakao kandidaturu za plasman u republički rang takmičenja to je poražavajuća činjenica da nisu postigli prvenstveni pogodak 360 minuta.

Mladenovčani su poslednji put protivničku mrežu zatresli su 6.aprila kada su okviru 20.kola na svom terenu savladali Milutinac rezultatom 4:1, a onda je usledila neverovatna serija golgeterskog posta(Sremčica 0:1, Budućnost 0:1, Torlak 0:0, Napredak 0:1). Iako je slovio za apsolutnog favorita, OFK Mladenovac je na dva vezana domaćinstva osvojio samo bod (Zvečka 0:1 i Torlak 0:0) tako da bi uoči predstojećeg gostovanja Borca iz Lazarevca koji se grčevito bori za opstanak bilo i neumesno poljuljani brod sa Seltersa videti unapred kako mirno i lagano bez poteškoća ulazi u luku.

Ne treba zaboraviti da se lazarevački tim koji su mnogi odavno otpisali kvalitetno pojačao tokom zimske pauze i da deluje konkurentno za razliku od prvog dela prvenstva kada je pojedinim timovima služio za popravljanje gol razlike. Šta se dogadja sa OFK Mladenovcem? Gde se izgubila timska hemija? Ko je krivac za neefikasnost i izostanak najbitnijeg produkta ove igre na koji se čeka ne minutima već satima? Može li Mladenovac da izdrži trku utroje (Sremčica 49, TEK 46,Mladenovac 46) i plasira se direktno u Srpsku ligu? Može li ovaj tim uopšte da se nosi sa pritiskom?

Ako je proleće pokazatelj onda ne treba previše mudrovati i detaljisati u raznim analizama. Mladenovčanima nedostaje odgovornosti u igri koju je ubila ravnodušnost pojedinaca jer nekima kao da je sasvim svejedno da li su deo tima koji se bori za opstanak ili za plasman u viši rang. Pojedinci nikad nisu igrali u republičkom rangu takmičenja, a da ne govorimo o Drugoj saveznoj ligi. Većina igrača nikada u svojoj karijeri nije učestvovala u osvajanju prvog mesta u senirskoj konkurenciji ili u ligama koje su iznad opštinskog ranga tako da se i tu krije razlog ravnodušnosti.

Ne može se govoriti o mladosti i neiskustvo jer u najelitnijem fudbalskom takmičenju širom Evrope skoro svaki tim u rosteru ima po nekolicinu devetnaestogodišnjakaoko kojih se vrti igra i osmišljava taktika. Istrošene fraze o neiskustvu više ne prolaze u savremenim fudbalskim tokovima. Da bi priča bila potpunija iako zna često da deluje i bolno, pravilo glasi- Ili vrediš ili ne vrediš! Na ovom timu OFK Mladenovca je da već od predstojeće utakmice protiv Borca uveri navijače u svoj pojedinačni kvalitet i nisku neprijatnih rezultata pretvori u „opravdavajuću priču o padu forme“ što može zadesiti i timski kompaktnije celine ili će u suprotnom ostati upamćen kao fudbalska družina čiji je limit zonski rang takmičenja. Ova generacija ima i jedinstvenu priliku da se domogne višeg ranga u godini jubileja jer se prva fudbalska lopta u Mladenovcu zakotrljala 1919 godine.

Vek fudbala mogao bi biti u Mladenovcu obeležen i plasmanom u Srpsku ligu ali to ne zavisi od navijača, novinara i hroničara lokalnog loptanja već od njih koji će u subotu pokušati da se vrate na pobednički kolosek.

Utakmica protiv Borca iz Lazarevca počinje u 16 sati i 30 minuta.

Dragan Nikolić