Mladenovac i Svetski dan prevremeno rodjenih beba

Širom sveta 17.novembar obeležava se kao Svetski dan prevremeno rodjenih beba. Na osnovu poslednjih informacij, ustanovljeno je da se svake godine širom sveta rodi 15 miliona beba pre vremena dok je ta brojka u Srbiji približna četiri hiljade novorodjančadi.

Svake godine zbog prevremenog rodjenja u svetu umre milion beba, tako da je 17.novembar dan koji podseća i upozorava na ovaj problem kako na globalnom tako na nacionalnom i lokalnom nivou sa namerom da se upozori na poteškoće sa kojima se tokom razvoja susreću deca i njihovi roditelji. U svetu godišnje umre skoro milion prevremeno rodjenih beba, a deca koja se rode pre termina imaju problema u rastu i razvoju. U brojnim gradovima širom sveta Svetski dan prevremeno rodjenih beba obeležava se tako što se bar jedna zgrada osvetli ljubičastom bojom dok se medicinski stručnjaci i volonterskeorganizacije trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porodjaja, kako bi se on mogao sprečiti ali i u davanju saveta majkama ne bi li bebama pružile najadekvatniju negu.

U Srbiji Udruženje “Mali Div” koje godinama pruža podršku roditeljima prevremeno rodjene dece tokom i višemesečnog boravka u bolnici i ove godine svojim akcijama uključiće se upozoravajući na sve veću opasnost i povećan broj prevremeno rodjene dece. Portal Mladenovac uživo daje svoj skromni doprinos i predlog da se u narednim godinama GO Mladenovac uključi u obeležavanja Svetskog dana prevremeno rodjenih beba. Ovpog 17. novembra samo ćemo tekstualno podsetiti i “uperiti reflektore” na naše male divove.

D.Nikolić