Komgrap na Selters poljani

Tu, gde možda nešto u nečemu podseća na stadion, ili bi možda jednog dana trebalo da bude stadion, ali gde trenutno nema ničeg vrednog ako se izuzmu zelena poljana okrečena po propozicijama fudbalske igre, kao i oni momci koji bi da proliju krv , suze i znoj za osvajanje bodova, u subotu je na programu novi prvenstveni duel Zonske lige Beograda izmedju OFK Mladenovca i Komgrapa.

Mladenovčani su na putu očuvanja čelne pozicije ostvarili maksimalan učinak jer su u prva dva prolećna kola zabeležili pobede i nastavili mrtvu trku u troje. Jesenji prvak četvrtostepenog ranga takmičenja najpre je savladao Sopot rezultatom 1:0, da bi prošlog vikenda na gostujućem terenu zasluženo trijumfovao u duelu protv čvrste i disciplinovane ekipe Studentskog Grada(3:1) Poznato je da će na kraju sezone plasman u viši stepen takmičenja, odnosno Srpsku ligu Beograd ostvariti prvoplasirana i drugoplasirana ekipa, dok će ona koja zauzme treće mesto, višeg ranga takmičenja pokušati da se domogne kroz baraž dvomeč sa četrnaestoplasiranim timom iz srpskoligaškog fudbalskog karavana. Da je kojim slučajem prošle nedelje završeno prvenstvo, OFK Mladenovac(36 bodova) i TEK Sloga( 35 bodova) postali bi novi srpskoligaši, dok bi Sremčica (34 boda) igrala braž protiv Stepojevac Vage.

Četvrtoplasirani Napredak iz Medoševca trenutno ima 29 bodova tako da se ne bi moglo reći kako “duva za vrat” i ugrožava Mladenovčane. Šta su pokazala prva dva meča nastavka prvenstva? Nema dileme da su otkrila mane, odnosno slabosti unutar trenutnog igračkog kadra koji poseduje potencijal za više domete. Svakako da su se povrede zadobijene tokom kontrolnih utakmica i nedovoljan broj treninga reflektovali na pojedinačan učinak, medjutim voljni momenat zaslužuje pohvale i svakako da je to faktor igre koji treba očuvati u nastavku neizvesne prvenstvene trke. Nažalost, gledano sa tribina uočavaju se one slabosti koje su segment sportske pedagogije i koje bi iskusni treneri okarakterisali kao “preskakanje razreda” ili možda “bežanje sa časova”. To je ono što Srpska liga ne prašta, a da ne govorimo o saveznom rangu takmičenja.

Jedan od naših najvećih fudbalskih velikana, nedavno preminuli Dragoslav Šekularac u jednom davnom intervju u kojem je govorio o svom stasavanju i dolasku “sa ulice” u Crvenoj zvezdu, u koju ga je doveo “Politikin” slovoslagač i trener mladjih kategorija Dimitrije Mitić, izmedju ostalog je rekao: U Crvenoj zvezdi sam od čika Mite naučio da ne srčem supu, da ne igram samo levom….” Možda ta supa o kojoj je govorio Šekularac nije najadekvatnija paradigma kad je reč o pojedincima koji trenutno nose dres OFK Mladenovca, ali svidelo se to nekome ili ne, svima onima koji su fudbalsku igru pratili iz godine u godinu na stadionima širom Srbije ne može a da ne bode oči jurnjava po terenu i hvatanje za gušu protivničkog igrača, šutiranj protivnika bez lopte, vrištanje sa klupe za rezervne igrače, neprimerene gestikulacije posle sudijskih odluka ma koliko one one bile diskutabilne…. Neko će reći da se vaspitanje na fudbalski teren donosi iz kuće, ali pre bih se reklo da je reč o “manirima opštinske lige” koji “ne piju vodu” pred očima beogradske publike koja je prepuna fudbalskih trenera sa dugogodišnjim iskustvom, sportskih menadžera ili fudbalera koji su odigrali na stotine medjunarodnih utakmica. Izreka kaže – Nije sramota ne znati, već je sramota ne hteti znati! Zato, ako se želi plasman u viši stepen takmičenja onda u hodu treba otklanjti sve nedostatke, pa tako i onaj vaspitni kad je reč o pojedincima.

Tu, na toj livadi okruženoj propalim tribinama, razvaljenom ogradom, sa vlažnim klupskim prostorijama, improvizovanim mestom za novinare i snimatelje koje podseća na uništeni golubarnik, na sreću onih kojima je OFK Mladenovac na srcu, danas ima i suvog zlata koje ako se klupska politika bude oslanjala na racionalno sagledavanje nikako ne sme biti nekome poklonjeno, ali ono se mora iz dana u dan glancati jer će mu samo tako narasti vrednost. U to veruje i mladenovačka publika koja se na premijeri protiv Sopota okupila u broju koji bi poželeli i brojni klubovi saveznog ranga takmičenja . Došli su da se uvere u to “suvo zlato” i videli su bljesak Marinkovića, Kostića, Čokića, beskompromisnih Rajkovića i Vukićevića … Ali i da se uvere do koje mere još uvek mogu da svetle Maksimović, Matejić, Djordjević….

Prvenstvo se zahuktava i dve uzastopne pobede samo su potpalile navijačku strast. Utakmica protiv devetoplasiranog Komgrapa igra se na Seltersu u subotu 23. marta sa početkom u 15časova.

D.Nikolić