Književna nagrada „Andra Gavrilović“ pripala Mladenovčaninu Tihomiru Stevanoviću

Književna nagrada „Andra Gavrilović“ pripala Mladenovčaninu Tihomiru Stevanoviću

Mladenovčanin, Tihomir Stevanović  dobitnik je Кnjiževne nagrade „Andra Gavrilović“ za prozno stvaralaštvo u 2022. godini koja mu je uručena na svečanosti u Svilajncu .

On je nagrađen za pripovetku “Lomača”, dok je Lenka Nastasić, studentkinja  četvrte godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (odsek za srpsku književnost i jezik) iz Stapara kod Sombora, nagrađena za književnu kritiku “Od papira do palimpsesta” (o romanu „Papir“ Gorana Petrovića).

Nagrada „Andra Gavrilović” je književna nagrada koju je 2008. godine ustanovila Resavska biblioteka Svilajnac za prozno stvaralaštvo na srpskom jeziku. Ova nagrada se dodeljuje sa ciljem da neguje uspomenu na značajnog zavičajnog stvaraoca Andru Gavrilovića koji je zaslužna ličnost srpskog književnog i naučnog života, kao i da afirmiše stvaraoce u savremenom proznom stvaralaštvu na srpskom jeziku, kako u Srbiji tako i u dijaspori.

Kad je reč o Stevanovićevom stvaralaštvu: Napisao je devet radio-drama i pet dramatizacija za Dramski program Radio Beograda.

Kratke priče objavljuje u periodici (MeđajAlmaCrte i reze, pre toga u časopisima ITD, Mladost  NoNOmladinske novineFlešUlaznica i Zabranjeno voće). Za pripovetku „Misteriozne barikade“ dobio nagradu Saveza jevrejskih opština Srbije za oblast književnost za 2017. godinu.

Za dramu „Kandilo u rozarijumu“ dobio je nagradu Narodnog pozorišta Republike Srpske za najbolji dramski tekst u regionu (2012); za dramu „Tajna i male laži“ dobio nagradu Slobodan Stojanović za najbolji neobjavljeni dramski tekst (2013); za dramu „Moleraj“ dobio nagradu Narodnog pozorišta Republike Srpske za najbolji dramski tekst u regionu (2017); za dramu „Duboka voda“ dobio prvu nagradu na konkursu Radio Beograda za najbolju dramu (2017).

Objavio romane: „Balkanski mol“ (nagrada Atanasije Stojković, 2013),  „Tamo, kuda me moj Bog odvede“ i „Čovek na balkonu“, a pre nekoliko dana pojavio se u izdanju Otvorene knjige njegov novi roman “Greta”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *