IZVEŠTAJ KOVID AMBULANTE DOMA ZDRAVLJA MLADENOVAC

Štab za vanredne situacije na teritoriji gradske opštine Mladenovac na, na osnovu čl. 27. i 44. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama (“Sl. glasnik RS”, broj 87/2018) i Odluke o proglašenju vanrednog stanja (“Sl. glasnik RS“, broj 29/20), izdaje


IZVEŠTAJ KOVID AMBULANTE DOMA ZDRAVLJA MLADENOVAC


U Kovid ambulantu DZ Mladenovac, od kada je formirana 17.3., javilo se 453 pacijenta, test na prisustvo virusa Kovid19 je urađen kod 64 pacijenta od čega je 40 pacijenata imalo negativan nalaz, a 12 pacijenata bilo je pozitivno na virus. Od pomenutih 12 pacijenata, 5 je već otpušteno sa bolničkog lečenja, dok za 12 pacijenata još nisu stigli rezultati. Po evidenciji Portala otvorenih podataka Republike Srbije ukupno 27 osoba koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Mladenovac zaraženo je virusom Kovid 19. Od pomenutih 27 osoba 15 osoba, koje se nalaze na evidenciji Portala otvorenih podataka Republike Srbije, primljeni u zdravstvene centre pre 17.3., imaju blagu kliničku sliku ili očekuju drugi kontrolni nalaz. Ovi pacijenti nisu prošli kroz Kovid ambulantu DZ Mladenovac iz jednog od mogućih razloga: došli su iz inostranstva, već su se nalazili u medicinskim centrima, radi o medicinskim radnicima ili samo imaju prebivalište na teritoriji naše opštine a žive van teritorije GO Mladenovac.
Prosek godina osoba koje su zaražene virusom Kovid 19, a koji su se javili u ambulantu DZ Mladenovac je 41 godina. Najstariji pacijent ima 72 godine, izlečen je i ima negativan nalaz, najmlađi pacijent ima 5 godina, nema simptome i nalazi se pod nadzorom lekara.
U poslednjih nekoliko dana smanjuje se broj pacijenata sa respiratornim simptomima koji se javljaju u Kovid ambulantu DZ Mladenovac. Uprkos tome, biće povećan broj urađenih briseva zbog kontrolnih pregleda onkoloških bolesnika, trudnica koje se pripremaju za porođaj i kontrolnih briseva pacijenata koji su smešteni u Institut za rehabilitaciju Selters.
U Institutu za rehabilitaciju Selters smešteni su zdravstveni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, njih devedesetoro kod kojih je dijagnostikovano prisustvo virusa. Po informacijama iz Kovid ambulante Doma zdravlja Mladenovac, jednom od pacijenata koji se nalazi u Institutu za rehabilitaciju Selters već je urađen kontrolni bris, koji je negativan i taj pacijent će biti otpušten. U narednim danima biće urađen kontrolni test za 60 lica koja su smeštena u Institutu za rehabilitaciju Selters.
Kovid ambulanta Doma zdravlja Mladenovac radiće svakog dana, i za vreme trajanja Uskršnjih praznika od 08 do 18 časova.
Sledeći izveštaj Kovid ambulante bićeprosleđen Štabu za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac prvog radnog dana nakon Uskršnjih praznika.
Apelujemo da se građani pridržavaju svih propisanih mera prevencije, da nastave sa održavanjem socijalne distance i da koriste zaštitne maske i rukavice.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
NA TERITORIJI GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC
III-09-820-1-42//2020, 16. april 2020. godine

Komandant Štaba
Vladan Glišić