I bi mladenovačka fudbalska jesen

I bi mladenovačka fudbalska jesen

Uobičajeno kao i  u svim segmentima života tako i u sportskom, tačnije fudbalskom da se na kraju kalendarske godine svode računi i sumiraju utisci.

Ako je verovati istorijskim spisima, lokalnim hroničarima fudbalskih dešavanja, ali progledati i kroz prste u šture i u velikoj meri nedatirane događaje onda godišnji osvrt  nosi i posebnu težinu jer će OFK Mladenovac zvanično zakoračiti u stoleće postojanja. Nije ostalo mnogo vremena do trenutka  kad će se brojke i zvanično poklopiti podsećajući da je proteklo punih sto godina od preimenovanja M.S.K (Mladenovački sportski klub) u M.S.K  “Vojvoda  Katić” koji je kasnije menjao ime u Jedinstvo da bi nakon fuzije sa drugim mladenovačkim klubom “Metalcem” u avgustu 1962. godine zaživelo današnje pod kojim se takmiči u Zonskoj ligi Beograda.

Jesenji deo prvenstva aktuelne takmičarske sezone u konkurenciji šesnaest klubova završen je na osmom mestu sa 22 boda. Zabeležen je isti broj pobeda kao i poraza (po sedam) uz jedan nerešen ishod i gol razliku 30:18. Čak četvorica fudbalera postigla su po 4 pogotka (Krstić, Kostić, Milovanović i Maksimovski), tri puta mreže protivničkih golmana zatresli su Nikolić, Janković i Đorđević, kapiten Matejić je bio egzekutor dva puta dok su doprinos u efikasnosti dali Stojanović, Stevanović i Marković sa po jednim postignutim golom.

Tridesetosmogodišnji Darko Matejić “krivac “ je zbog podatka vrednog fudbalske pažnje i respekta kako od saigrača tako i protivničkih fudbalera jer se malo ko može pohvaliti da je tokom plusezone započeo svih 15 utakmica i na terenu proveo čak  1348 minuta. Da nije zamenjen u 88 minutu na utakmici 5. kola odigranoj u Žarkovu  imao bi odigrane sve duele sa punom minutažom tokom prvog dela prvenstva.

Treba podsetiti i to da je klub od septembra bez predsednika jer je Stefan Srećković podneo ostavku našta su  pre svega uticali rezultati koji nisu bili u ravni sa zacrtanim željama sto je Srećković obrazložio saopštenjem u kojem je između ostalog stajalo-.“Obaveštavam sve članove Upravnog odbora i Skupštine kluba da obzirom na loše rezultate i raznih opstrukcija da se u klubu uradi nešto dobro podnosim zvaničnu i neopozivu ostavku. Pored svega, imam mnogo privatnih obaveza, a vođenje kluba od mene zahteva mnogo vremena i posvećenosti. U narednom periodu sam zamolio da kompletan spisak uloženih sredstava od uprave dostavi javnosti na uvid. Smatram da je klub dosta izašao iz finansijske krize, mnoge stvari su popravljene i klub ne duguje nikome ništa i smatram da je svetla budućnost ispred OFK Mladenovca. Unapred želim puno sreće budućem predsedniku kluba“.

Svi koji su pratili dešavanja na Seltersu, saglasni su da je tokom Srećkovićevog mandata napravljen organizacioni pomak što nažalost nisu ispratili rezultati. Animiran je i veći broj mladenovačkih privrednika koji su pomogli da klub bude finansijski stabilniji. Poznavaoci fudbalskih dešavanja ostali su uskraćeni za odgovor kako je utrošeno blizu 112 hiljada evra od transfera Alekse Terzića iz Crvene zvezde u Fjorentinu što ni Srećković sa saradnicima nije uspeo u potpunosti da “iskopa”. Klub je bio pod brojnim sudskim sporovima, kako za neizmirenu električnu energiju tako i prema igračima iz prošlosti čijeg se rezultatskog doprinosa ne sećaju ni klupski zaljubljenici sa najdužim stažom.

Trener Siniša Janković pokušavao je da usklad mladost i iskustvo. Plaćena je i cena te fudbalske filozofije jer trojica mladih čuvara mreže – Pešić, Brkić i Ristović nisu se snalazili u pojedinim trenucima što se direktno reflektovalo na ishod tako da je tek od 8. kola među stative stao Nikola Stoisavljević koji iza sebe ima i internacionalno iskustvo što je poprilično donelo sigurnost, stabilizovalo defanzivu i pomoglo osvajanju bodova na nekim utakmicama  sa protivnicima iz gornjeg dela tabele.

Ako se analiziraju jesenji  rezultati, onda je uočljivo da je OFK Mladenovac izgubio devet bodova na Sltersu (Bsk Borča 2:3, Boleč 0:2 i BSK 1926 0:1). Mladenovčani su ostvarili isto toliko pobeda na gostujućem terenu (Šušnjar 3:1, Umka 2:1 i Ravna Gora Barajevo 2:0). Zanimljivo je da su savladali jesenjeg prvaka Budućnost(1:0) i bili bolji u duelima sa trećeplasiranom ravnom Gorom Barajevom kao i četvrtoplasiranom Umkom.

Fudbalska jesen će biti upamćena i po nedopustivom ponašanju pojedinaca  i slabom organizacijom susreta susreta 6. kola  sa Barajevom  nakon koje je usledila mera disciplinskih organa FSB, zabrana dve utakmice bez prisustva publike i novčana kazna u iznosu od 25 hiljada dinara.

Kad je reč o posećenosti, moglo bi se konstatovati da je ona na istorijskom minimumu. Pokušano je i sa organizovanjem domaćinstva u ranom nedeljnom terminu što nije urodilo plodom već je umanjilo prisustvo publike tako da je krajem jesenjeg dela prvenstva doneta odluka da se protivnici ugoste subotom u popodnevnim satima kao što je bilo uobičajeno i prethodnih godina.

Slaba posećenost je postala boljka  većine klubova širom Srbije. U Mladenovcu košarkaške, odbojkaške i rukometne utakmice prati  sveukupno pedesetak gledalaca tako da je to već u domenu socioloških istraživanja, ali je činjenica da su nove tehnologije izvršile promenu na sfere interesovanja i da su se mnogi dojučerašnji sportski zaljubljenici odvojili od stvarnog sveta poklanjajući vreme ovovremenskim novotarijama informišući se o rezultatima bez zainteresovanosti da se prisustvuje sportskom događaju.

Može li OFK Mladenovac u predstojećoj jubilarnoj godini da napravi čudo i možda  nadoknadi zaostatak za vodećim dvojcem Budućnosti (33 boda) i Komgrapom (31 bod)  i plasira se u viši rang trenutno je za mnoge u domenu naučne fantastike, međutim pravo na nadu najstarujem mladenovačkom ligašu niko ne može oduzeti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *