Ginisovac iz Ivanče promoviše „Maratonca“

Promocija filma i knjige „Maratonac“ o podvigu paraolimpijca Gorana Nikolića, rodom iz Velike Ivanče, održaće se u Sportskom centru. Nikolić je i Ginisov rekorder sa 55 istrčanih maratona i pretrčanih 2.400 kilometara.

Kako je najavio Goran Spasojević, član Veća zadužen za sport, Mladenovac će biti 28 grad po redu u kojem će se održati promocija knjige „Maratonac“ i filma o podvigu Gorana Nikolića. On je rekao da će o datumu i vremenu promocije javnost biti blagovremeno obaveštena kako bi što više građana prisustvovalo jer se radi o životnoj priči iz koje može mnogo da se nauči.

– Goran Nikolić je naš sugrađanina iz Velike Ivanče koji je napravio sjajne rezultate i toliko toga postigao u sportu i želja nam je da promovišemo njegov rad i knjigu ali i sve ono što je uradio i da na taj način pokažemo mladima kako je moguće postići sjajne rezultate bez obzira što imate neki hendikep. Sportski savez Mladenovca i Sportski centar biti domaćini promocije sjajne knjige „Maratonac“, a Gorana smo pozvali u naš grad da zajedno napravimo nešto što će ostati generacijama iza nas. Želja nam je da i na taj način promovišemo sve sportiste i maraton i možda i neku takvu manifestaciju organizujemo kod nas – rekao je Spasojević.
Goran Nikolić, paraolimpijac i Ginisov rekorder, koji samo na jedno oko vidi pet posto, zahvalio se svima koji su pomogli promociju knjige i filma i objasnio svoje motive koji su ga vodili u postizanju sportskog i ljudskog poduhvata.

– Pre dvadeset godine sa grupom prijatelja oštećenog vida inicirali smo osnivanje Paraolimpijskog kluba „Junior“ i njegova prva adresa je bila u Velikoj Ivanči. Kasnije sam kao operativac klub preselio u Kragujevac gde i sad živim ali se nadam da se za dve, tri godine vratim u Ivanču. Zahvaljujući sportskim dostignućima našeg kolektiva zavredili smo pažnju „Delta“ holdinga i obratio im se sa idejom da sagrade paraolimpijski centar što je i učinjeno. To je jedinstveno zdanje na Balkanu, rađeno po svim svetskim standardima. Sa željom da o postojanju ovakvog javnog dobra informišem sve paraolimpijce u zemlji došao sam na ideju da postavim novi Ginisov rekord u čemu sam i uspeo. To je rekord u broju uzastopno istrčanih maratona. Prethodni rekord je držao japanski atletičar Kusuda, a ja sam trčao 55 za 55. Time sam postao prvi sportista sa invaliditetom koji je postavio novi Ginisov rekord. Reč je o najzahtevnijoj atletskoj disciplini i prijatelji iz kompanije su došli na ideju da o tome napišu knjigu i nastala je autobiografska knjiga, a zatim i film koji živi svoj festivalski život. Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom je 3. decembra i od tada će svi moći da pogledaju film pre nego što bude emitovan na RTS-u. Posebno mi je drago da u mom rodnom gradu postoji raspoloženje da se ovo odigra ovde. Drago mi je što ću kroz Paraolimpijski centar „Iskra“ moći da doprinesem da što veći broj mladih sa invaliditetom provede vreme u kampu – rekao je Nikolić.

Preuzeto sa sajta GO Mladenovac