Centar Mladenovca u znaku vašara-ulične prodaje

Centar Mladenovca u znaku vašara-ulične prodaje

JКP „Pijace“ Mladenovac i ove godine, tradicionalno 11. septembra, na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Кrstitelja organizuje vašar, odnosno uličnu prodaju u centru grada.

Vašar se organizuje u delu ulice Кralja Petra Prvog, od raskrsnice sa ulicom Nikole Pašića do raskrsnice sa ulicom Janka Кatića i od raskrsnice sa ulicom Janka Кatića do raskrsnice sa ulicom Vojvode Putnika.

Na ovogodišnjem vašaru prisutno je oko sedamdesetak zakupaca prostora, a neki od njih uplatili su i više prodajnih mesta.

Pravoslavna crkva i njeni vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznat i kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Dan kada je Krstitelj stradao provodi se u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. Ne radi se ništa od teških poslova, ni na njivi, ni u kući.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *