Budjenje Seltersa

Poslovica koja kaže “Jutro je pametnije od večeri“najčešći je razlog što sportski novinari dopunu izveštaja sa prvenstvenih utakmica odigranih tokom vikenda nazivaju odjavom utakmice i objavljuju dan nakon odigravanja fudbalskog duela.

Možda poučeni istraživanjima Univerziteta Harvard gde se proučavanjem povoljnog trenutka za saopštavanje odluke i donošenja zaključka jutro proglasilo pametnijim od večeri jer se oštroumnije sagledava stvarnost, onda to pravilo moglo bi postaviti osnove na kojima bi se sumirali utisci i kristalizovala slika poneta u subotu sa Seltersa gde je u derbi susretu 17.kola Prve Beogradske lige OFK Mladenovac savladao Dunavac rezultatom 2:O i produžio nadu da se od jeseni u gradu pod Kosmajem igra zonaški fudbal.

Za jedno ne treba previše mudrovati i od utakmice koja pripada petom stepenu fudbalskog takmičenja razbacivati se nekakvim epitetima i hvalospevima kao da su na delu bile nekakve vedete u kopačkma gde svaki krampon pripada magiji loptanja već to nazvati ponovnim budjenjem Seltersa na kojem je do pre šest godina strepelo jedanaest od šesnaest klubova koliko broji najelitnije srpsko fudbalsko takmičenje. Nije Dunavac ni niški Radnički, ni kruševački Napredak,ni ovogodišnji polufinalisti nacionalnog Kupa, šabačka Mačva, lučanska Mladost ili Čukarički ali jeste u Mladenovcu okupio više publike nego što je to za vikend bilo u Ivanjici,na Banjici ili na Banovom Brdu. Na Seltersu se ponovo „dogodila publika“. Ali,da bi se publika „dogadjala“ klub mora da raste kako rezultatski tako i organizaciono.

Ne sme se desiti da ponudjen besplatan direktan prenos koji bi obradovao posebno one koji se nalaze daleko od Mladenovca izostane samo zato što neko nije na vreme obezbedio dovod struje do improvizovanog komentatorskog i snimateljskog mesta.Ne sme se dogadjati mnogo što šta ali ovoga puta pobeda i osvojeni bodovi najbitnije su poglavlje devedesetominutne predstave koja je završena hepiendom zahvaljujući hazarderskim potezima trenera Spasića koji je u drugom poluvremenu iz igre povukao nekadašnje internacionalce Brkića i Jankovića a u „vatru gurnuo“ Matića i Marića ili umesto hitronogog Bulata vreme u ključnim trenucima krao ubacujući u igru Kretića.

Po prvi put bio je to neki lokalpatriotski OFK Mladenovac koji je na terenu imao svog „harambašu“ u liku Vlade Nikolića,deteta Seltersa koje se transformisalo u penzionera koji zna,koji može i koji hoće da gine za plavo beli dres koji je nažalost danas i modni detalj u blizini kukuruz ploljana jer Mladenovac više ne igra na stadionima pod svetlošću reflektora nego bitku bije u troje sa nekakvim Bolečom i Dunavcem iz Grocke a u narednom kolu će na megdan Mančesteru ali ne sa Old Traforda već iz Selo Mladenovca koji utakmice igra na drapšinskom igralištu. Do kraja prvenstva ostalo je još pet kola.

Na čelnoj poziciji je Boleč sa 40 bodova dok su Dunavac i Mladenovac na deobi trećeg mesta sa 39 bodova. Do kraja prvenstva Mladenovac igra protiv – S. Mladenovca (g) ,Vrčin (g),Šumadija(d),Pudarci(g) i trećeg juna u poslednjem kolu na Seltersu će dočekati Kovačevac Boleč za protivnike ima V.Krsna(g), Ralja (d), Vinča(g), Ropočevo(d) i derbi protiv Dunavca u Grockoj. Dunavac u poslednjih pet kola za protivnike ima Vrčin (d),Šumadija (g), Pudarci(d), Kovačevac (g) i Boleč(d).

Probudjeni navijači Mladenovca posle pobede nad Dunavcem sada fudbalskoj sudbini postavljaju jedno jedino pitanje a ono glasi- Srećo gde ti trenutno stanuješ?

Dragan Nikolić