U Beogradu otvoren 15.Sajam etno hrane i pića (video)

U Beogradu otvoren 15.Sajam etno hrane i pića (video)

Na tradicionalnom 15. Sajmu  etno hrane  i pića kao  i tradicionalnih prehrambenih proizvoda koji se održava od 25. do 28 novembra na Beogradskom sajmu, učešće su  u organizaciji lokalne samouprave uzeli i izlagači iz Mladenovca. Ovogodišnji sajam na kojem je svoje proizvode predstavilo više od 300 izlagača ima i međunarodni karakter s obzirom da su doprinos dali i učesnici iz Republike Srpske i Rumunije.

Kao i svake godine, žiri sastavljen od  vrsnih poznavalaca kvaliteta proizvoda ocenjuje proizvode izložene u više robnih grupa i dodeljuje nagrade. Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd .

.

Ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev je na otvaranju sajma rekao da su tradicionalni proizvodi na neki način i lična karta Srbije i njene kulture.

„Najveći broj ovih prozvoda se na autentičan i tradicionalan način priprema u ruralnim područjima Srbije, mestima koja su u najvećoj meri uspela da očuvaju zdravu i ekološki vrednu sredinu“, rekao je Tončev.

Prisutnima se obratio i Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda. Naveo je da je ove godine prisutno preko 300 izlagača, i da manifestacija uliva nadu da se svi vraćamo normalnom životu. Istakao je specifičnost ovog sajma, etno prizvuk i posebnost kojoj smo svedoci već petnaesti put. Takođe, vrlo je bitno da se malim proizvođačima pomogne i pruži podsticaj, a to je pre svega uloga regionalnih komora. Sajam etno hrane i pića je kruna i sublimacija te saradnje, kako je istakao Mladenović.

Prisutne je pozdravio i Milinko Veličković, sekretar za privredu grada Beograda, koji je napomenuo da na štandu grada Beograda izlaže preko 50 proizvođača.

„-Beograd je grad koji ima veliku površinu obradivog zemljišta i koji tu prednost apsolutno koristi. Ove godine iz budžeta grada izdvojeno je 200 miliona dinara za projekte iz oblasti poljoprivrede, sa posebnim akcentom na pčelarstvo, voćarstvo i organske proizvode“- rekao je Veličković.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je da je Vojvodina izdvojila veliki budžet za pomoć privredi i turizmu, te da će pokrajinski sekretarijat nastaviti da podržava i učestvuje na Sajmu etno hrane i pića.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – istakao je da je ključno nastojanje da što više malih proizvođača hrane i pića bude prisutno na ovakvoj manifestaciji.

-Sajam je najbolja prilika da se predstave publici i poslovnim partnerima i naprave kontakte sa kupcima. Uloga Ministarstva je dvostruka, učestvuje u promociji i brendiranju proizvoda sa geografskim poreklom i podstiče segment organske proizvodnje, a ono što će u budućnosti uzeti maha je razvoj prerađivačkog sektora“-istakao je Stanojević.

U video prilogu pogledajte šta smo zabeležili u razgovoru sa mladenovačkim učesnicima na 15.Sajmu etno hrane i pića kao i svečano otvaranje ove tradicionalne manifestacije međunarodnog karaktera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *