U Loparama godišnjica Republike Srpske obeležena izložbom “ Portreti patrijarha Pavla“, Mladenovčanina Hadži Marka Vujičića

U Loparama godišnjica Republike Srpske obeležena izložbom “ Portreti patrijarha Pavla“, Mladenovčanina Hadži Marka Vujičića

Povodom Dana republike Srpske, u Loparama je svečano otvorena izložba „Portreti patrijarha Pavla“,  čiji je autor Mladenovčanin Hadži Marka Vujičić.

Reč je o jednom od retkih fotoreportera koji su pratili patrijarha Pavla na putovanjima širom sveta. Obrćajući se prisutnima povodom godišnjice Republike Srpske, Hadži Marko Vujičić je rekao:

-Vreme blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla na tronu Svetog Save obeležilo je osnivanje i proglašenje Republike Srpske, kao i nacionalno buđenje, vraćanje Bogu i traženje puta bogopoznanja, izgradnja hramova, vraćanje Svetog Save kao školske slave, uvođenje verske nastave u srednje i osnovne škole, povratak Spasovdanske litije na ulice Beograda, ali i proslavljanje Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana kao zaštitnika Republike Srpske. Danas kada obeležavamo 30 godina od osnivanja Republike Srpske sećamo se i svih hrabrih i izginulih ratnika na polju časti za slobodu i ujedinjenje srpstva.

On je takođe istakao i značaj Gradske opštine Mladenovac kad je reč o nastanku ovog izložbenog projekta:

-Blagodaran sam Gradskoj opštini Mladenovac i članu Gradskog veća g. Zoranu Jociću, zaduženom za kulturu,koji danas nije sa nama, a koju je organizovao ovu izložbu u Mladenovcu 17. juna 2019. godine, posle čega je izložba posetila Čačak, Beograd, Banju Koviljaču, Bajinu Baštu, Kosjerić, Beograd, Užice,Lazarevac i od danas Lopare.

Zahvalan sam Muzeju grada Mladenovca i g. Veliboru Katiću, višem kustosu koji je danas sa nama, koji u zbirci Muzeja čuva uspomenu na Patrijarha Pavla, koji je boravio u Mladenovcu 18 dana tokom svoga oporavka u Institutu za rehabilitaciju „Selters“. Pozdravljam ovom prilikom sve Vas koji ste danas prisutni, a čuvate uspomenu na blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *