Obeležena godišnjica Kosmajsko-Varovničke bitke

Obeležena godišnjica Kosmajsko-Varovničke bitke

Polaganjem venaca i kulturno umetničkim programom, Gradska opština Mladenovac obeležila je godišnjicu Кosmajsko – Varovničke bitke.
Na spomenik na Varovnicama, spomenik Srpskom ratniku i spomen kosturnicu na gradskom groblju, vence je položila delegacija opštine Mladenovac, predstavnici boračkih udruženja, Ministarstva odbrane i Vojska Srbije, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918 i OO UBNOR-a,
Predsednik opštine, Vladan Glišić, izrazio je zahvalnost borcima koji su za slobodu otadžbine i čast svoga doma i roda položili živote u neravnopravnoj borbi sa daleko vojno i brojčano nadmoćnijim neprijateljem.
„Ponosni na našu slobodarsku istoriju, danas odajemo dužnu počast znanim i neznanim srpskim junacima, sa svih bojišta u Кosmajskom kraju. Neka im je večna slava“, rekao je Glišić.
Program na Varovnicama priredili su učenici Osnovne škole “Momčilo Živojinović” iz Mladenovca i izdvojenog odeljenja te škole iz Dubone.
Кosmajsko Varovnička bitka se vodila od 6. do 9. decembra 1914. na brdima desetak kilometara od Mladenovca i značajno je doprinela ostvarenju najblistavije pobede srpske vojske u prvoj godini Velikog rata pobede na Кolubari.

Preuzeto sa Fb stranice Gradska opština Mladenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *