Mladenovačko udruženje građana i opština na zajedničkom zadatku

Mladenovačko udruženje građana i opština na zajedničkom zadatku

Kako su građani Mladenovca danima i prijavljivali paljevine i dim sa više različitih lokacija u gradu, a najviše iz dimnjaka nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“ specifičnog mirisa, uz napomenu da su nadležne opštinske službe izašle na teren i uručile pismenu naredbu o obustavi rada preduzeća koja posluju na prostoru nekadašnjeg mladenovačkog privrednog giganta, danas se oglasila i Nevladina grupa građana. Saopštenje prenosimo u celosti.

Poštovani sugrađani,

svedoci ste da u poslednjih nekoliko dana uveliko radimo na rešavanju pitanja zagađenost u Mladenovcu. Ujedinili smo stručnu javnost,institucije i građane bez obzira na političko opredeljenje u ostvarivanju našeg zajedničkog cilja ,a to je trajno rešenje zagađenja u nasem gradu.

Sakupili smo preko 4000 potpisa kroz peticiju, uključili skoro sve medije i informisali stanovnistvo.

Nakon svega toga je usledio poziv nadležnih, gde je na sastanaku održanom 01.11.2023. postignut okvirni dogovor kao i obećanje da ce se problem trajno resiti.

Razgovor je vođen između naših predstavnika i predstavnika GO Mladenovac, a prisustvovao je i clan viših nivoa vlasti.

Viši organi vlasti su pokazali interesovanje i došli smo do zajedničkog dogovora u cilju trajnog rešenja ovog problema.

Dogovoreno je sledeće:

1.Trajno rešavanja svih postrojenja i firmi u krugu bivše fabrike PDM .

2.U skladu sa činjenicom da je Mladenovac banjsko mesto svaka buduća investicija ,postrojenje i fabrika će biti moguća ako ispunjava najviše standarde u očuvanju životne sredine.

3.Predstavnici opštine su se obavezali na hitno rešavanje pitanja paljenja na privatnim posedima u Karđorđevoj ulici.

4.Nadležni će do subote obaveštavati i pozivati sve na poštovanje zakonskih propisa a od subote kreće najstrožije kažnjavanje prekršioca.

5.Paljenje strnjika će se rešavati uz pomoć nadležnih uz pomoć ministarstva poljoprivrede.

6.Omogućena je kontinuirana komunikacija predstavnika našeg udruženja i svih relevantnih republičkih i gradskih inspekcija, kao i sa nadležnim zavodom.

Naš predstavnik će po prijavi odmah nadležnima uputiti zahtev, a oni ce imati obavezu da u najkraćem mogućem roku intervenišu.

Napominjemo da će se od subote primenjivati nulta tolerancija.Važiće kako za pravna tako i za fizička lica. Posebno upozoravamo naše sugrađane da prekinu sa praksom paljenja plastike, guma ,autootpada i prerađenog ulja kako na otvorenom tako i u individualnim ložištima kako bi izbegli kaznene mere.

Preko 4000 sakupljenih potpisa predstavljaju našu obavezu pred građanima da ovaj naš zacrtani cilj ostvarimo. Nastavićemo da dajemo konstruktivne predloge nadležnima ali u isto vreme ćemo pratiti da li se sprovodi dogovoreno.

Kao odgovorni ljudi poštovaćemo sve dok se sprovodi ono sto je dogovoreno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *