Lukino osvajanje Olimpa

Lukino osvajanje Olimpa

Priroda, pešačenje, penjanje vrhova, druženje… Tako već pet godina sa PK Greben-om iz Mladenovca provodi vreme najmlađi član kluba Luka Jaćimović učenik 6/7, OŠ “Momčilo Živojinović”.

On sa njima i oni sa njim. Dvanaestogodišnjak koji je popeo mnoge vrhove, među kojima najviši vrh Centralne Srbije-Midžor 2169 mnv, Republike Srpske-Maglić 2386 mnv , Crne gore-Bobotov kuk 2523 mnv a 17.09.2022. god u krunu svojih vrhova dodaje i najviši vrh Grčke-Mitikas 2918 mnv, koji je ujedno drugi najviši vrh na Balkanu. Mitikas,satkan od stena i sipara,“zahteva sve“. Maksimalnu koncentraciju, stpljenje, obazrivost, hrabrost. Jedan od najtežih vrhova koji planinari penju. Penjanje do najviših vrhova Olimpa -Skale na 2.866 metara i Mitikasa na 2.918 metara -Luka Jaćimović je sa ekspedicijom PK Greben započeo  iz mesta Prioni, koje se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine.

Prvog dana 16.09.2022. god. prešao je  1.000 m visinske razlike, popevši se do planinarskog doma „Spilios Agapitos“ na 2.100 metara. Sledećeg dana 17.09.2022.god. u cik zore, započeo je  penjanje ka vrhu Skala na 2.866 mnv, a odatle je put nastavio na vrh Mitikas 2.918 mnv.

On je išao stopama starijih planinara, a oni su išli njegovim. Čuvali su jedni druge. Veliki je ovo poduhvat za jednog dvanaestogodišnjaka. Mitikas je jedan od najtežih vrhova koji penju planinari. Sve vreme dok se penjete po stenama, nalazite se na granici između vrha i ponora,života i smrti. Mitikas, zahteva i alpinističke veštine, pa iako se nije ranije obučavao za alpinizam, slušao je uputstva predsednika kluba,i popeo  Mitikas i spustio se sa planine bogova, kako Grci nazivaju Olimp, nakon 13 sati provedenih na stazi.

Ovo samo još više izaziva duboko poštovanje prema ovom dvanaestogodišnjaku koji je kroz druženje sa planinarima naučio šta znači odgovornost, strpljenje, poštovanje, da nisi jedinka već deo celine, kao i savladavanje prepreka i staza uz dugotrajno hodanje koje vodi ka vrhu. Da se trud uvek isplati, da planinarenjem naučiš da voliš, ceniš i štitiš prirodu.

Tekst: Ana Mijajlović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *