Degustacija vina i rakije u centru Mladenovca

Degustacija vina i rakije u centru Mladenovca

Gradska opština Mladenovac i Udruženje vinogradara i voćara „Mladenovac“ organizovaće izložbu i degustaciju najbolje ocenjenih vina i rakije u okviru tradicionalne manifestacije „Sabor vinogradara i voćara“.
Degustacija vina i rakije biće organizovana 14. februara, na dan Svetog Trifuna, zaštnika vinogradara i voćara, u centru grada, od 10.00 do 12.00 časova.

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji postradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina“.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.
Ako na svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina.
Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.
Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.[5] U selima Šumadije slave se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. U Popovom polju niko ne radi teže poslove.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *